Tgrt Haber
21 Nisan 2016 21:02

Obama Riyad'da güven tazeliyor

ABD Başkanı Barak Obama, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gerçekleştirdiği ziyarette iki ülke arasında güven sorunun en üst seviyede olduğu bir döneme denk geliyor.

Obama Riyad'da güven tazeliyor
obama, riyad,

İran bölgede artan nüfuzunun yanı sıra Suriye krizi ile ilgili tutumu son olarak 11 Eylül saldırılarından Suudi Arabistan'ın hukuken sorumluluğuna kapı aralayan bir yasa tasarısının ABD Kongresi'nde gündeme gelmesiyle ikili ilişkilerde sert rüzgarlar esiyor. Riyad'da gerçekleştirilen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısına katılan Obama, güven sorununu izole etmeye çalışıyor.

Obama Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile yaptığı 2 saatlik görüşmenin en önemli gündem maddesinin ise İran dosyası oluşturuyor. Suud yönetimi, İran'ın, Irak, Suriye ve Yemen başta olmak üzere bölgede nüfuzunun önemli oranda artmasından tedirgin. Özellikle İran'ın nükleer anlaşma sonrası Tahran'a yönelik yaptırımların kalkması ve Washington ile ilişkilerine yeni bir sayfa açması Riyad yönetiminin endişelerini üst düzeye taşıdı. 11 Eylül saldırılarından Suudi Arabistan'ın yargılanmasının önünü açacak olan bir yasa tasarısının ABD Kongresi'nde gündeme gelmesi ise, ilişkileri büyük oranda sarstı.

Suud yönetimi ise elindeki 750 milyar dolar değerindeki FED tahvilleri ve bonoları satma kartını masaya koyarak, dünya piyasalarında dolar fiyatlarını düşürmekle ABD'yi tehdit etti.

Obama yönetimi, söz konusu tasarının bu haliyle Oval Ofis'e gelmesi halinde veto edileceğini açıkladı. Bu açıklamanın Riyad'da nasıl bir karşılık bulacağı ise önümüzdeki günler gösterecek.

Bugün gerçekleştirilen ABD Körfez Zirvesinde, ikili ilişkiler, terörle mücadele ve İran'ın bölgedeki tehditlerinin ele alındığı belirtildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Obama ve Kral Selman arasındaki görüşmede bölgedeki sorunlar ele alındığı ifade edildi.

Obama'nın Yemen'de saldırıların durması ve Suudi Arabistan'ın İnsani yardım taahhüdünden duyduğu memnuniyete işaret edildi.

Suriye krizi konusunda ise, her iki Suriye'de saldırıların durdurulmasını öneminin ele alındığı Esed'in olmadığı bir siyasi geçişin desteklendiği kaydedildi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, yaptığı açıklamada Washington'un Körfez ülkelerinin güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığını yineledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...