Tgrt Haber
13 Ocak 2022 10:48

Bilim insanlarından ürküten rapor: Okyanuslar, bilinen tarihteki en yüksek sıcaklığa ulaştı

Küresel ısınmanın etkisiyle dünyamızın okyanusları hızla ısınıyor. Bilim insanları, insan kaynaklı iklim krizinin neden olduğu okyanus ısınmasının art arda altı yıldır rekor kırdığını açıkladı.

Bilim insanlarından ürküten rapor: Okyanuslar, bilinen tarihteki en yüksek sıcaklığa ulaştı
bilim,okyanus,okyanus sıcaklığı,iklim değişikliği,küresel ısınma

Yeni bir araştırmaya göre, bilinen tarihteki en yüksek okyanus sıcaklıkları geçtiğimiz yıl yaşandı. Üstelik bu rekor, son altı yıldır üst üste kırılıyor. Bilim insanları, okyanuslarımızın ısınmasının temel olarak insan kaynaklı iklim krizinden kaynaklandığını söylüyor. Bu arada atmosfer sıcaklığı da keskin şekilde yükseliyor. 

Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayımlanan çalışmayı, ABD'deki St. Thomas Üniversitesi ve ABD Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi araştırmacıları yaptı. 

SON ALTI YILDIR ÜST ÜSTE REKOR

Geçtiğimiz yıl Pasifik Okyanusu La Niña etkisiyle soğusa da dünyadaki tüm okyanusların en üst 2 bin metresinde ısı rekoru kırıldı. Üstelik son rekor, 1955'e kadar uzanan tüm rekorları geride bıraktı. Bununla birlikte, okyanuslardaki rekor sıcaklıklarda ikinci sırayı 2020, üçüncü sırayı ise 2019 aldı. 

Bilim insanlarından ürküten rapor: Okyanuslar, bilinen tarihteki en yüksek sıcaklığa ulaştı

Bu yeni çalışma, uzun vadeli okyanus ısınmasının Atlantik ve Güney okyanuslarında en yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. Ancak Kuzey Pasifik'in 1990'dan bu yana 'dramatik' bir şekilde ısındığı da vurgulanıyor. Bununla birlikte, Akdeniz'ingeçtiğimiz yıl net bir yüksek sıcaklık rekoru kırdığını belirttiler.

The Guardian'ın haberine göre araştırmacılar, daha sıcak okyanus sularının şiddetli sel riskini artıran fırtınaları, kasırgaları ve aşırı yağışları tetiklediğini belirtti. 

KÜRESEL ISINMADA İNSAN ETKİSİ

Okyanuslar, insan faaliyetleri tarafından yayılan karbondioksitin yaklaşık üçte birini alarak asitleşmekte. Bu durum, 500 milyondan fazla insan için yiyecek sağlayan mercan resiflerini bozarak balık türleri için zararlı olabiliyor. 

Bilim insanlarından ürküten rapor: Okyanuslar, bilinen tarihteki en yüksek sıcaklığa ulaştı

Dünyamız fosil yakıt kullanımı, ormanların azalması ve diğer faaliyetlerden dolayı ısınırken, okyanuslar büyük bir ısıyı hapsetti. Son 50 yılda üretilen ısının yüzde 90'ından fazlası okyanuslar tarafından emildi. Böylece karada yaşayan canlıları geçici olarak yüksek sıcaklıklardan korumaya yardımcı oluyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...