Tgrt Haber
11 Ocak 2020 05:17

Olan 176 cana oldu!

Füze iddiaları yüzünden birçok ülke, vatandaşlarına İran’a gitmeyin çağrısı yaptı. İran ise ABD’nin algı operasyonu yaptığını söyledi

Olan 176 cana oldu!
iran uçak kazası

İran’dan Kiev’e giderken Tahran’da düşen ve 176 kişiye mezar olan Ukrayna’ya ait Boeing 737 yolcu uçağı, dünyayı karıştırdı. Başta Amerika olmak üzere Kanada ve Ukrayna gibi ülkeler, uçağın İran tarafından füze ile düşürüldüğünü iddia etti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau “Elimizde kanıtlar var” dedi. New York Times gazetesi “İran’a ait füzeyle vurulduğunu gösteren görüntülere ulaştık. Parand kenti üzerinde füze isabet ediyor. Uçakta küçük bir patlama yaşanıyor. Kısa bir süre havada kalan uçak, havalimanına dönüş yaparken alev alarak düşüyor” şeklinde bir haber yayınladı. Amerikalı yetkililer “İstihbaratlarımız, İran’ın füzeyle vurduğunu gösteriyor. Araştırıyoruz” açıklamasın yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, yolcu uçağının düşürüldüğüne dair ihtimaller bulunduğunu ifade etti. Bu suçlamalar karşısında İran ise bir dizi açıklamada bulundu. İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade “Uçağa füze isabet etseydi o anda patlardı. Havada infilak etseydi parçalar daha geniş bir alana yayılırdı. Kara kutu her şeyi açıklayacak. Kara kutularda bilgiyi okuyabiliyoruz. İhtiyaç duyarsak Rusya ve Kanada’dan yardım alacağız” dedi. İran Hükûmet Sözcüsü Ali Rebii ise “ABD, tamamen alışık olduğumuz algı operasyonuna başladı. 2 füze sebebiyle düştüğü yönündeki haberler medya kuruluşlarına servis edildi. İddianın gerçekten uzak ve yalan olduğu ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı. İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer de “Elimizde uçağın vurulmadığına dair ikna edici deliller var, bunları paylaşmaya hazırız” dedi. Öte yandan Tahran, Kanada’dan gelecek bir heyetin inceleme yapmasını kabul etti. 

İRAN UÇAĞINI
32 yıl önce amerika vurmuştu

3 Temmuz 1988’de, Dubai’ye uçan İran Hava Yollarına ait yolcu uçağı, 274 yolcusu ve 16 mürettebatıyla , ABD Donanması tarafından vurulmuştu. Uçağının infilak etmesi sonucu 290 kişi hayatını kaybetmiş, ABD, savaş uçağı ile karıştırdıklarını iddia etmişti. Ancak savaş gemisinin son derece iyi radar sistemleri ve elektronik savaş teçhizatı ile donatıldığı ortaya çıkmıştı. Saldırı emrini veren geminin kaptanı Amiral William C. Rogers ise bütün suçlarından aklanmış, George Bush tarafından Liyakat nişanı ile ödüllendirilmişti.

UÇAĞA BİNMEYİN
İran’a gitmeyin çağrısı

Yaşanan son gelişmelerin ardından başta İngiltere ve Almanya olmak üzere birçok ülke vatandaşlarına “İran’a seyahat etmemeleri, İran’a giden veya İran’dan kalkan uçaklara binmemeleri” tavsiyesinde bulundu. Alman hava yolu firması Lufthansa, LH600 sefer sayılı yolcu uçağını Frankfurt’a geri döndürdü. Bu güzergâha planlanan uçuşlarını iptal etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...