Tgrt Haber
13 Ağustos 2022 10:08 - Güncelleme : 13 Ağustos 2022 16:09

Ölüm fetvası verilen Salman Rüşdi'nin menajeri açıkladı, saldırganın kimliği netleşti

New York’ta konuşma yaptığı sırada bıçaklanan Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’ye saldıran kişinin kimliği belli oldu. Hastaneye kaldırılan Rüşdi’nin son durumu hakkında bilgi verdi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: New York Times
Ölüm fetvası verilen Salman Rüşdi'nin menajeri açıkladı, saldırganın kimliği netleşti
Salman Rüşdi,Hadi Matar

1988’de Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rüşdi, New York’ta bir edebiyat festivalinde konuşma yaptığı sırada sahneye fırlayan bir saldırgan tarafından bıçaklandı. Yazdığı kitap yüzünden tüm dünyada istenmeyen adam ilan edilen ve İran’ın hakkında ölüm fetvası çıkardığı Rüşdi, uzun yıllar saklanarak yaşadı. Basın toplantısında konuşan polis yetkilileri, saldırganın yazarı en az bir kez boynundan ve bir kez de karnından bıçakladığını iddia etti.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI

Görgü tanıkları ise Rüşdi'nin '10 ila 15 kez' bıçaklandığını ve bir sahne bariyerine çarparak yere düştüğünü söyledi. Seyirciler ve bir polis memuru bıçaklı adama müdahale ederken, Rüşdi kanlar içinde yerde yatıyordu. New York Eyalet polisi, helikopterle yerel bir hastaneye götürüldüğünü söyledi. Rüşdi, hastanede acil şekilde ameliyata alındı.

Ölüm fetvası verilen Salman Rüşdi'nin menajeri açıkladı, saldırganın kimliği netleşti

Saldırı sonrası müdahale edildi. 

RÜŞDİ'NİN SAĞLIK DURUMU KRİTİK, BİR GÖZÜNÜ KAYBEDECEK

Polis, saldırıyı, New Jersey, Fairview'den 24 yaşındaki Hadi Matar'ın gerçekleştirdiğini açıkladı. Yetkililer saldırganın tek başına hareket ettiğini düşündüklerini aktardı Saldırının gerekçesi henüz bilinmiyor ancak Rüşdi’nin başına konan ödül ve hakkındaki ölüm fetvası yüzünden sürekli hedef halinde.  ABD basınına yansıyan haberlere göre saldırganın adı Şii Lübnanlı Müslümanlar arasında yaygın.

Rushdie'nin menajeri Andrew Wylie, New York Times'a yaptığı açıklamada yazarla ilgili haberlerin iyi olmadığını söyledi. Wylie: "Rüşdi’nin sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Menajeri Andrew Wylie yaptığı açıklamada, Rüşdi’nin solunum cihazına bağlı olduğunu ve bir gözünü kaybetme riski bulunduğunu belirtti. Wylie, "Haberler iyi değil. Salman muhtemelen bir gözünü kaybedecek, kolundaki sinirler ve karaciğeri ciddi zarar görmüş" ifadelerini kullandı" dedi. 

BORİS JOHNSON’DAN AÇIKLAMA 

New York Valisi Kathy Hochul, Rüşdi’nin hastanede olduğunu, yaşadığını ve 'ihtiyacı olan bakımı aldığını' söyledi. Rüşdi’nin hayatını kurtaranın olaya anında müdahale eden bir polis memuru olduğuna da sözlerine ekledi. Boris Johnson “Sir Salman Rüşdi'nin savunmaktan asla vazgeçmememiz gereken bir hakkı kullanırken bıçaklanmasından dolayı dehşete düştüğünü” belirterek “Şu anda düşüncelerim sevdikleriyle birlikte. Hepimiz onun iyi olduğunu umuyoruz.” dedi.

Rüşdi'ye 2007 yılında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından Sir unvanı verilmişti.

 

Kaynak: New York Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...