Tgrt Haber
14 Nisan 2014 12:26

Orta Afrika Cumhuriyeti Ruanda olma yolunda

Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka'nın generallerinden Halil, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Ruanda olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Orta Afrika Cumhuriyeti Ruanda olma yolunda
Orta Afrika cumhuriyeti, ruanda, müslümanlar

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka'nın generallerinden Abdülkadir Halil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslarası güçlerin başkent Bangui'yi korumakta yetersiz kaldığını ifade etti. Söz konusu güçlerin, ülkenin diğer kentlerini de koruyamayacağına işaret eden Halil, "Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda olma yolunda'' dedi. Halil, Fransa'nın Sangaris operasyonuna katılan askerler ile Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücünün (MISCA) Bangui'deki Müslümanların yaşadığı PK5 mahallesini koruyamadığını anlattı. Bangui'ye 500 kilometre uzaklıktaki Bria kentinde onlarca göstericinin cuma günü, silahsızlandırma operasyonu için gelen Sangaris'i protesto ettiğini hatırlatan Halil, gösterilerin Fransız güçlerine karşı çıkan Müslümanlar ile Hıristiyanları birleştirdiğini kaydetti.
Sangaris askerleri bir kasaba ya da bölgeye geldiğinde ortamın kötüleştiğini savunan Halil, ''Biz, Müslümanlar ve Hıristiyanlar, barış istiyoruz. 2 bin ev ve 75 cami yıkıldı ancak hiçbir kilise zarar görmedi. Uluslararası kurumlar ne yapıyor? Afrika güçleri bunları engellemek için ne yapıyor? Sangaris ne yapıyor?'' diye konuştu. BM'nin, ülkeye 12 bine yakın asker ve polis gönderme kararını almakta geç kaldığını vurgulayan Halil, söz konusu barış gücünün çözüm sağlamayacağını savundu. Barış gücünün 5 ay içinde konuşlandırılacağını belirten Halil, ''5 ayda kim güvenliği sağlayacak. Bu süreçte barış düşmanları tüm Müslümanları yok edecek. Bence BM, misyonundan geri adım atmalı ve çözümü bize bırakmalı'' dedi. Ruanda'da 1994 yılında 100 gün süren soykırımda yarım milyondan fazla Tutsi ile ılımlı Hutu ölmüştü.  
Soykırım, Hutu soyundan gelen Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'yı taşıyan uçağın, 1994 yılı nisan ayında Ruanda'nın başkenti Kigali'ye inerken pist kenarından atılan roketle düşürülmesiyle başladı.  Saldırı sonrasında soykırıma girişen Hutu soyuna bağlı ordu, Tutsileri katletmeye başladı. Katliamda ılımlı Hutular da öldürüldü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...