Tgrt Haber
24 Şubat 2014 12:45

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 6 bin 600 asker görev yapıyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde konuşlandırılan uluslararası güç çerçevesinde yaklaşık 6 bin 600 asker görev yapıyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 6 bin 600 asker görev yapıyor
Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki asker sayısı, orta afrika'da ne kadar asker görev yapıyor, orta afrika'daki askerler, görev yapan askerler,

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde konuşlandırılan uluslararası güç çerçevesinde yaklaşık 6 bin 600 asker görev yapıyor. Bu sayının, bölgeye gönderilmesi planlanan 400 Fransız askeri ve 3 bin barış gücü askeriyle 10 bini bulması bekleniyor. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, Aralık'tan bu yana 1600 askerle Fransa'nın ''Sangaris'' operasyon gücü bulunuyor. Savunma Bakanlığı'na göre, Savunma Konseyi'nin kararıyla ülkeye 400 ek asker gönderilmesi planlanıyor. 11. Paraşüt Tugayı'ndan askerler, özellikle başkent Bangui'de (yaklaşık 1000 asker) konuşlandırıldı. Batıdaki Bossangoa bölgesinde de Fransız askerleri bulunuyor. Eski Seleka grubunun kaleleri olan kuzeydeki Çad ve Sudan sınırları gibi bölgelere de asker konuşlandırılması öngörülüyor.
5 Aralık 2013'te başlayan Sangaris operasyonu kapsamında, komşu Çad sınırında üslenen 8 helikoper ve Rafale savaş uçağı kullanılıyor.  AB, Fransa ve Afrika'nın müdahalesini desteklerken, Londra ve Berlin, lojistik yardım önerdi. İngiltere, C-17 tipi ve Almanya Airbus A310 nakliye uçakları gönderdi. Polonya ve Belçika da askerlerin taşınması için lojistik destek sundu. Ne kadar süreceği kesinlik kazanmasa da, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Catherine Samba Panza kısa süre önce yaptığı çağrıdan sonra, Sangaris operasyonunun 2015'e kadar sürebileceği belirtiliyor. Ülkedeki diğer güç ise Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücü birliği (MISCA). 1 Ağustos 2013'te oluşturulan bu yapı, 2002'den bu yana Orta Afrika Cumhuriyeti'nde konuşlanan birçok Afirka gücünün mirasçısı. Bunların en önemlisi Barışı Pekiştirme Misyonu (Micopax) ve askeri kanadı Orta Afrika Çokusluslu Gücü (Fomac)  2008'den bu yana ülkede bulunuyor.
Şu an, ülkede MISCA'ya bağlı yaklaşık 5 bin asker görev yapıyor. Bangui'nin dışında (2 bin asker),  kuzeybatıdaki Ağustos-Eylül'deki katliamlardan sonra MISCA'nın 300 askeri Bossangoa, 150'si Bouca, 150'si Bouar, 200'ü Paoua kentinde konuşlandırıldı. Kuzeydeki elmas kenti Ndele'de de 200 asker bulunuyor. Başta Afrika Birliği'nin 3 bin 650 olarak belirlediği MISCA'daki asker sayısının, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 3 bin barış gücü askerinin bölgeye gönderileceği açıklamasından sonra 8 bine çıkması öngörülüyor. MISCA'nın 12 ay faaliyet göstermesi planlanmıştı ancak ülkedeki durum nedeniyle bu süre uzatılabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...