Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Nisan 2014 15:19

Orta Afrika için yardım kampanyası

AFAD ile İnsani Yardım Platformu üyesi kurum ve kuruluşların katılımıyla düzenlenen Orta Afrika İnsani Yardım Kampanyası başlatıldı.

Orta Afrika için yardım kampanyası
Orta Afrika, yardım kampanyası, afad

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan insani krizi gündeme taşıma ve acil insani yardım ihtiyacına cevap vermek amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ile İnsani Yardım Platformu üyesi kurum ve kuruluşların katılımıyla düzenlenen Orta Afrika İnsani Yardım Kampanyası başlatıldı. Kampanyanın Fatih'teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde özellikle Müslüman toplumun çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu söyledi.  
Ülkede yıllarca barış içinde yaşamış toplumun dış mihrakların etkisiyle birbirlerine düşürüldüğünü, silahlı çetelerin acımasız ve sistematik saldırıları ve tehditleri sonucunda binlerce masum insanın sadece Müslüman kimliğinden dolayı katledildiğini, işkencelere maruz kaldığını, camilerinin yakıldığını, ev ve iş yerlerinin yağmalandığını anlatan Kurt, olaylar sonucunda 1 milyondan fazla insanın mülteci konumuna düşürüldüğünü ifade etti.
Kurt, uluslararası toplumun olaylara duyarsız kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Maalesef, insan hakları adına beklentileri karşılamaktan çok uzak bir profil çizen Fransa ve Afrika Birliği barış gücü askerlerinin gözü önünde, tıpkı Bosna'da olduğu gibi birçok kardeşimiz saldırıya uğradı. Yaşanan vahşi saldırılar sonrası soykırımdan kurtulmak isteyen ve doğdukları ve asırlardır yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan bu insanlar olumsuz şartlar altında komşu ülkelere sığındı. Bangui'de bir camide ve başkent çevresinde mahsur kalan 14 bin Orta Afrikalı Müslümanın bulunduğu bölgeyi terk etmesine izin verilmiyor. Sınırlanan bölgelerin dışına çıkan her kişi acımasızca katlediliyor. Orta Afrika, Ruanda benzeri bir soykırım tehlikesiyle karşı karşıya. Bu konuda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un cılız ve etkisiz bir iki açıklaması dışında somut hiçbir adım atılmadı."
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesinin bu olaylar karşısında sessiz kaldığını aktaran Kurt, "Bizler, BM Barış Gücünün bir an önce bölgeye gönderilerek Anti-balaka olarak isimlendirilen bu çete mensuplarının saldırılarının durdurulmasını, sorumluların ve bunlara destek veren güç odaklarının tespit edilerek Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmalarını istiyoruz. İnsani yardım organizasyonu için gecikmeden bir güvenlik koridoru oluşturulmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.  
Kurt, bölgedeki dramın boyutları nedeniyle İnsani Yardım Platformu olarak sığınma kamplarına yönelik yardım başlattıklarını dile getirerek, "Bölgede acilen ilaç, gıda, barınma, giysi ile beraber bulundukları yerlerde tarımsal faaliyette bulunabilmek adına tohum desteğine ihtiyaç duyuluyor. Salgın hastalıklara karşı duyarlı hale gelen sığınma kamplarına yönelik aşılama, ilaç ve emsali tıbbi malzemelerin temini aciliyet ifade ediyor" diye konuştu. Bölgede iki ay içinde yağmur sezonunun başlayacağını kaydeden Kurt, lojistik şartların da daha zorlu hale geleceğini, bu nedenle yardımların en kısa zamanda bölgeye ulaştırılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...