Tgrt Haber
04 Temmuz 2022 09:59 - Güncelleme : 04 Temmuz 2022 12:04

OHAL ilan edilen Özbekistan'daki protestolarda ölü ve yaralılar var!

Özbekistan'da anayasal değişikliklere ilişkin yasa tasarısı geçtiğimiz cuma günü Karakalpakistan'da protestolara neden oldu. Yetkililer, yaşanan şiddet olaylarının ardından binlerce kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü açıkladı.

özbekistan,protesto

Özbekistan'da kamuoyu tartışmalarına açılan anayasal değişikliklere ilişkin yasa tasarısı Cuma günü Karakalpakistan'da protestolara neden oldu. Karakalpakistan'ın başkenti Nukus'un merkezinde toplanan halk, anayasadan cumhuriyetin egemenlik statüsü ve referandumla Özbekistan'dan ayrılma hakkının çıkarılmasına karşı çıktı. Cuma günü yaşanan şiddet olaylarının ardından binlerce kişi hastanelik oldu. 

Özbekistan lideri Şevket Mirziyoyev, planların uygulanmayacağını söyledi fakat bölge temsilcileriyle toplantı yapan Özbek lider, ülkedeki istikrarı bozmaya çalışan kötü niyetli güçleri suçladı. Mirziyoyev ayrıca, eylemcileri silah ele geçirmek için yerel hükümet binaların ele geçirmeye çalışmakla suçladı. 

Olaylarda emniyet görevlileri ve siviller arasında ölenlerin olduğunu belirten Mirziyoyev, kötü niyetli güçlerin anayasa değişikliğini protesto etme bahanesiyle saldırı ve şiddet yolunu seçerek Özbekistan'daki durumu istikrarsızlaştırmaya çalıştığını söyledi. Özbekistan medyasının aktardığına göre, 18 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi hastaneye kaldırıldı.

OHAL ilan edilen Özbekistan'daki protestolarda ölü ve yaralılar var!

''TUZAĞA DÜŞMEYİN''

Mirziyoyev, sosyal paylaşım sitelerinden asılsız haberleri yayan yıkıcı güçlerin hedeflerine ulaşmak için vatandaşları anayasayı ihlal eden faaliyetlere dahil ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Onların esas amacı, toplumu istikrarsızlaştırmak, devletimizin yürüttüğü politikaya olan güveni sarsmak ve Özbekistan'ın toprak bütünlüğünü baltalamak. Karakalpakistan'da uygulanmakta olan reformları bundan sonra da istikrarlı bir şekilde sürdüreceğiz. Karakalpakistan'ın kaderi, Özbekistan'ın kaderi olduğu için Karakalpak halkının mutluluğu ve refahı da tüm Özbek halkının mutluluğu ve refahıdır.''

''Hayatın sınavlarını yaşamış Karakalpak halkının bilgeliğine inanıyor ve onları akıllıca davranmaya, yurt dışından gelen kötü niyetli çağrı ve eylemlere aldanmamaya ve onların tuzağına düşmemeye çağırıyorum. Bölücülüğü, toplum düzenini bozmayı, yetkililere karşı şiddetli direnişi teşvik eden her türlü eylem, mevcut yasalara göre kesinlikle sorumlu tutulacak ve failler mutlaka cezalandırılacaktır."

Mirziyoyev, Karakalpakistan halkının böyle zorlu bir dönemde Özbek ve Karakalpak halklarının kader birliğine ve birlikteliğe dayanan kutsal değerlerine sahip çıkacağına işaret ederek, "Olaylar, bizi daha uyanık ve duyarlı kıldı. Bugün, Özbekistan'ımızda barış ve huzurun korunması, çocuklarımıza ve torunlarımıza aydınlık bir gelecek bırakmak için güçlü iradeye, birliğe ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç var." ifadesini kullandı.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...