Tgrt Haber
07 Temmuz 2022 06:48 - Güncelleme : 07 Temmuz 2022 06:55

Özbekistan’daki protestolarda 'sabotaj' izi! Durum kontrol altına alındı

Özbekistan’da anayasal reform karşıtı gösterilerinin yaşandığı Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde durum tamamen kontrol altına alındı. Yaşanan protesto gösterileri ile ilgili Türkiye Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Başkonsolos Amirsaid Agzamhodcaev, bunun planlı bir sabotaj olduğunu ve anayasal reformların bahane edildiğini söyledi. 

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Özbekistan’daki protestolarda 'sabotaj' izi! Durum kontrol altına alındı
özbekistan,protesto,

Özbekistan’da geçtiğimiz cumartesi günü Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde anayasal reform karşıtı gösterilere sahne oldu. Protesto gösterisi kitlesel eyleme dönüşürken Cumhurbaşkanı Mirziyoyev bölgede hukuki düzeni ve vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla 2 Ağustos'a kadar olağanüstü hal ilan etmişti.

18 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Özbekistan makamları, olaylarda siviller ve kolluk kuvvetleri görevlilerinin aralarında bulunduğu 18 kişinin öldüğünü, 243 kişinin de yaralandığını açıkladı. Olaylarda ayrıca 516 kişinin de gözaltına alınırken Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, geçen hafta Karakalpakistan'da yaşanan olaylara yabancı güçler tarafından yıllardır hazırlık yapıldığını belirtti.

GÖZALTINA ALINANLAR ARASINDA YABANCILAR DA VAR

Özbekistan Milli Muhafız Birliği Komutan Yardımcısı Dadabayev Karakalpakistan'ın başkenti Nukus'ta durumun tamamen normalleştiğini ve kontrol altına alındığını belirtti. Dadabayev, olaylarda gözaltına alınanlar arasında yabancıların olduğunu, soruşturmanın gizliliği nedeniyle detayları henüz açıklanamayacağını söyledi.
Türkiye gazetesine konuşan Özbekistan’ın İstanbul Başkonsolosu Amirsaid Agzamhodcaev olayların arkasında yıkıcı güçlerin olduğunu ve planlı bir sabotaj ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Özbekistan’daki protestolarda 'sabotaj' izi! Durum kontrol altına alındı

“HER ŞEY ÖNCEDEN PLANLANMIŞ”

AgzamHodcaev “Olaylar, Özbekistan Cumhuriyeti Anayasası’nın Karakalpakistan Cumhuriyeti’nin statüsüne ilişkin 70, 71, 72, 74, 75. maddelerinin mevcut versiyonlarında teklif edilen değişikliklerin görüşüldüğü dönem başladı. Başkent Nukuş’ta ilk hadiseler başgösterdi ve ardından illegal isyana dönüştü. Bazı kamu binalarını işgal ve güvenlik görevlilerini rehin almaya varan olaylar meşru talep boyutunu aştı. İlk planda Özbekistan’da devam eden anayasal reformları bahane edildi ancak kısa sürede esas amacın ülkemizi istikrarsızlaştırmak olduğu ortaya çıktı. Sergilenen şiddet ve yağma ile devlet kurumlarına zorla el koyma girişiminde bulundular. Her şeyin önceden planlanmış bir sabotaj olduğunu, provokatörlerin, barışçıl, istikrarlı, demokratik bir ülkede çatışma kıvılcımı yakmak istediklerini gördük. Yetkili kurumların eylemlere dönük incelemeleri devam ediyor” diye konuştu.

“BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ SÜRECİNİ ENGELLEMEK İSTİYORLAR

Özbekistan’ı istikrarsızlaştırmak isteyen odakların hedefinin, vatandaşları anayasa karşıtı faaliyetlere sevk edip ülke bütünlüğünü baltalamak olduğunu kaydeden Agzamhodcaev “Bizi kabile ve toprak olarak bölmeye çalışıyorlar. Oysa Karakalpakistan’ın huzuru ve refahı Özbekistan’ın huzuru ve refahıdır. Biz birlikte olursak güçlüyüz. Yıkıcı dış odaklar, Özbekistan Başkanı Şevket Mirziyoyev’in başlattığı bölgesel işbirliği sürecini engellemek istiyorlar. Bu sebeple de ülkede istikrarı bozmaya çalışıyorlar. Zaten olayların genel seyrine bakıldığında sadece Özbekistan’da değil, bütün Orta Asya’da kargaşa ve kaos ortamı oluşturmaya çalıştıklarını görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

KARAKALPAKLARA EMANET

Meclis’teki görüşmelerin fikir alışverişi düzeyinde olduğunu ve mecrasından saptırıldığını savunan Agzamhodcaev “Cumhurbaşkanı’mız bölgeye gitti ve Karakalpakların bütün hak ve özgürlüklerinin teminat altında olduğunu söyledi. Karakalpak halkının kendisi istemedikçe Karakalpakistan Cumhuriyeti’ne ilişkin anayasada tek bir değişiklik yapılmayacağını özellikle bilmelerini istedi. Bölge insanlarına dayanışma ve provokatörlerin çağrı ve eylemlerine boyun eğmeme çağrısı yaptı” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...