Tgrt Haber
05 Nisan 2014 23:01

Pakistan Taliban üyelerini serbest bırakıyor

Pakistan İçişleri Bakanı Nisan Ali Han, Taliban ile yürütülen müzakereler çerçevesinde 13 tutuklu Taliban üyesinin daha serbest bırakılacağını söyledi.

Pakistan Taliban üyelerini serbest bırakıyor
Pakistan Nisan Ali Han, taliban, İçişleri Bakanı Nisar Ali Han, Asya haberleri, Asya,

Pakistan Talibanı ile hükümetin müzakere heyetleri İslamabad'daki Pencap evinde bir araya geldi. Heyetler arasındaki görüşmeye İçişleri Bakanı Nisar Ali Han da katıldı. Bakan Han, yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından Pencap evinin bahçesinde basın toplantısı düzenleyerek, süreci değerlendirdi. Pakistan Talibanı ile hükümet arasındaki barış müzakerelerinin pozitif yönde ilerlediğini belirten Han, 12 yıl süren bir sorunun çözümünün kolay olmadığını söyledi. Çok zor bir sürece tanıklık edildiğini belirten Han şöyle konuştu: ''Ülkeye inşallah müzakere yoluyla barış getireceğiz ve istikrarı sağlayacağız. Bu süreç zor bir süreç. 12 yıl süren bu sorunu çözmek elbette kolay değil. Sabır ile dikkatli davranarak ilerlememiz lazım. Yoksa askeri operasyon başlatmak, şiddet kullanmak kolay. Ama biz müzakere yoluyla sorunu çözmek istiyoruz.''
Gelecek hafta heyetlerin bir araya gelerek yapacağı görüşmeyle sürecin ikinci aşamasına geçileceğini kaydeden Han, görüşmede heyetlerin taleplerini ortaya koyarak, sorunların ele alınacağını ifade etti. Han, ''Hükümetin Taliban'dan tek talebi var; o da ülkeye barış getirmek. Müzakere süreci Pakistan anayasası çerçevesinde ilerleyecektir. Süreç için iyi niyetimizin göstergesi olarak 13 Taliban üyesinin serbest bırakılması kararını aldık. Geçtiğimiz günlerde de savaşa karışmayan 19 mahkumu serbest bırakmıştık. Bu süreçte Pakistan halkı bizimle beraber. Barış için dua ediyorlar'' dedi. Taliban'ın belirlediği barış görüşmeleri heyetinin koordinatörü Mevlana Semi-ul-Hak da görüşmenin olumlu geçtiğini ve barış için gereken tüm adımların taraflarca atıldığını belirtti. Gelecek hafta içi heyetlerin tekrar bir araya geleceğini ifade eden Hak, görüşmede Taliban ve hükümet arasındaki tüm meselelerin ele alınacağını kaydetti. Pakistan Talibanı sözcüsü Şahidullah Şahid, cuma günkü açıklamasında, Mehsud kabilesine mensup ve savaşa karışmayan 19 mahkumun serbest bırakılmasının ardından, hükümet ile 31 Mart'ta sona eren bir aylık ateşkesi 10 Nisan tarihine kadar uzattığını duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...