Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Haziran 2015 18:03

Paris'teki gizemli ABD elçiliği

Fransa cumhurbaşkanlarının ABD istihbarat birimi NSA tarafından dinlendiğine dair WikiLeaks tarafından açıklanan belgelerin yankısı sürüyor.

Paris'teki gizemli ABD elçiliği
abd, fransa,

WikiLeaks'ın ortaya çıkardığı bu yeni skandal Fransız medyası tarafından "FranceLeaks" olarak anılmaya başlandı. Fransız medyası, elektronik takip operasyonlarının, büyük ölçüde Paris'teki ABD büyükelçiliği binasının çatı katına yerleştirilmiş bir dinleme istasyonundan yapıldığı üzerinde duruyor.

Basın, binanın bu bölümünün 2004-2005 yılları arasında inşa ediliğini, dışarıdan normal bir kat gibi göründüğünü, ancak elektromanyetik dalgaların geçişine imkan tanıyan özel materyallerden yapıldığını ve boyayla üzerine pencere resmi çizilip kamufle edildiğini iddia ediyor.

Elçilik binasındaki dinleme istasyonunun NSA ve CIA elemanlarından oluşan "Special Collection Service" (SCS) adlı birim tarafından kullanıldığı, bu birimin "yakın takip, hırsızlık ve böcek adı verilen casus mikrofon yerleştirmede uzman olduğu" belirtiliyor.

Fransız Cumhurbaşkanlığı Sarayı, elçilik binasına 300 metre uzaklıkta. Fransız İçişleri, Adalet, Savunma ve Dışişleri bakanlıkları ile Fransız Millet Meclisi binası da Amerikan elçiliğine en fazla 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Alman Der Spiegel dergisi daha önce yayımladığı bir haberde ABD'ye ait bu dinleme istasyonlardan Avrupa'da 19, dünya genelinde 80 tane olduğunu yazmıştı.

WikiLeaks tarafından yayımlanan belgeler NSA'nın kullandığı teknikler hakkında fazla bilgi vermese de "yabancı bir uydunun dinlediğini" ve NSA'in İngiliz hemcinsi GCHQ'nin işbirliğiyle uluslararası iletişim trafiğinin gerçekleştiği deniz altı fiber optik kabloları da takibe aldığını gösteriyor.

"SARKOZY DİNLENDİĞİNİ BİLİYORDU"

Öte yandan, Fransız basını 2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapmış olan Nicolas Sarkozy'nin ABD tarafından dinlendiğini bildiğini yazdı. Fransız gizli servislerinin, cumhurbaşkanlığının ilk yıllarında BlackBerry tutkunluğu nedeniyle eleştirilen Sarkozy'ye 2010 yılında Fransız Thales firması tarafından üretilen güvenlikli Toerem telefonlarından verdiği ve "şifresi kırılamaz" denilen bu telefonlardan 14 bin adet üretilip, yarısı Fransız ordusu için olmak üzere çok sayıda siyasi ve üst düzey bürokrata dağıtıldığı ortaya çıktı.

Ancak, WikiLeaks tarafından yayımlanan belgeler arasında Sarkozy'nin 2011 yılında Dışişleri bakanı Alain Juppé ile yaptığı bir konuşmanın sentezi de bulunuyor. Bu da, "NSA Fransızların 'şifresi kırılamaz' dedikleri telefonlarını da dinlemiş olabilir" tartışması başlattı. Fakat uzmanlar, NSA'in Sarkozy-Juppé görüşmesini başka yöntemler kullanarak da dinlemiş olabileceğini söylüyor.

ASSANGE: DAHA ÖNEMLİ BELGELER YAYINLAYACAĞIZ

Bu arada, WikiLeaks kurucusu Julian Assange, dün akşam Fransız televizyonuna yaptığı açıklamada, Fransa hakkında bundan sonra yayımlayacakları belgelerin, "siyasi açıdan şu ana kadar yayımlanmış olanlardan çok daha önemli olacağını" söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...