Tgrt Haber
30 Temmuz 2022 18:46 - Güncelleme : 30 Temmuz 2022 19:19

Pentagon eski yetkilisinden dikkat çeken açıklama: Erdoğan Nobel'e aday gösterilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun cabası sayesinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması dünyada geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. Gerçekleştirecek tahıl sevkiyatı ile dünya rahat bir nefes alacakken anlaşmayla ilgili dikkat çeken bir değerlendirme geldi. ABD Savunma Bakanlığı eski müsteşarı Dov S. Zakheim, anlaşmada Türkiye’nin önemli rolüne değinen bir yazı kaleme aldı ve Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini 'hak ettiğini' söyledi.

Pentagon eski yetkilisinden dikkat çeken açıklama: Erdoğan Nobel'e aday gösterilmeli
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Pentagon,Tahıl Sevkiyatı Anlaşması,Rusya,Ukrayna,BM

Türkiye’nin yoğun diplomasi trafiği ile küresel çaptaki ‘tahıl krizi’ İstanbul’da çözüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Rusya, Ukrayna ve BM temsilcileri Dolmabahçe’de ortak mutabakat metnine imza atarak tahıl koridorunun yolunu açtı. Gözler Ukrayna’dan çıkacak olan sevkiyata çevrilirken  ABD Savunma Bakanlığı eski müsteşarı Dov S. Zakheim'den dikkat çeken bir açıklama geldi.

Şimdilerde Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde Kıdemli Danışman ve Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dov S. Zakheim, Türkiye'nin diplomatik çabalarıyla imzanalan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nı değerlendirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında dikkat çeken bir çağrıda bulundu.

"ANLAŞMA TAM MANASIYLA BİR CAN KURTARAN"

"Anlaşma tam manasıyla bir cankurtaran" ifadesini kullanan eski Pentagon müsteşarı, mutabakat çerçevesinde, İstanbul'da tüm süreci denetleyecek BM, Türk, Rus ve Ukraynalı personelden oluşan bir koordinasyon merkezinin kurulacağını da hatırlattı.

'SAVAŞAN İKİ TARAFLA İYİ İLİŞKİLER SÜRDÜRMEYİ BAŞARDI'

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın Türkiye için büyük bir zafer olduğu belirten Zakheim, İstanbul'dan tüm dünyaya duyurulan anlaşmanın töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten büyük övgü aldığını hatırlattı. 

"NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE EN AZINDAN ADAY GÖSTERİLMEYİ HAK EDİYOR"

Zakheim kaleme aldığı yazının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan'ın dış politikası saldırgan ve tutarsız olabilir, ancak anlaşmanın mümkün olmasının tek nedeni, savaşan iki tarafla iyi ilişkiler sürdürmeyi başarmasıydı. Erdoğan'ın otoriter iç siyaseti, liberal Norveç Nobel Komitesi tarafından dikkate alınması ihtimalini düşürüyor. Ancak Erdoğan, Nobel Barış Ödülü'ne en azından aday gösterilmeyi hak ediyor."

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN ÜYELİĞİNE TÜRKİYE'DEN VETO

"Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan'ı tanımlarken 'öngörülemez' ifadesi yetersiz kalıyor. Türkiye NATO üyesi olmasına rağmen, NATO uçaklarını vurabilecek Rus S-400 hava savunma sistemini satın aldı. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvurduğunda, Erdoğan, iki ülkenin terör örgütü PKK'ya verdikleri destek ve gerekli isimlerin iadeleri yönündeki taleplerine uymazlarda 'hayır' diyeceğini açıkladı."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...