Tgrt Haber
21 Ağustos 2021 21:15

Pentagon: Geçtiğimiz hafta 17 bin kişi tahliye edildi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), geçtiğimiz hafta Afganistan'ın başkenti Kabil'den 2 bin 500'ü ABD vatandaşı olmak üzere 17 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

Pentagon: Geçtiğimiz hafta 17 bin kişi tahliye edildi
Pentagon,Afganistan,Kabil

ABD Savunma Bakanlığı, Afganistan'ın başkenti Kabil'den 14 Ağustos'tan beri 17 bin kişinin tahliye edildiğini ve bunların 2 bin 500'ünün Amerikan vatandaşı olduğunu bildirdi.

24 SAAT İÇİNDE 3800 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından başkent Kabil’den tahliyeler devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ve ABD'li Tümgeneral William Taylor Afganistan’daki son gelişmelere ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Taylor, ABD ordusunun Afganistan'dan tahliyeleri hızlandırdığını ve 14 Ağustos'tan bu yana 2 bin 500'ü ABD vatandaşı olmak üzere 17 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Taylor, son 24 saat içinde de Kabil Havaalanı’ndan 3 bin 800 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

ZAMAN VE MEKANA KARŞI SAVAŞIYORUZ

Pentagon Sözcüsü Kirby ise Afganistan’da kalan kaç ABD vatandaşı olduğu konusunda net bilgiye sahip olmadıklarını belirterek, “Zaman ve mekana karşı savaşıyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz yarış bu ve bunu mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Kabil’deki güvenlik durumunu “dinamik” olarak nitelendiren Kirby, ABD’nin amacının, “mümkün olduğunca çok kişiyi olabildiğince hızlı bir şekilde Afganistan’dan tahliye etmek” olduğunu söyledi.

TALİBAN’IN ÜLKEYE HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...