Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Kasım 2014 06:24

Pentagon'dan Irak açıklaması

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Irak'a gönderilecek yeni askeri personelin eğitim sürecinin 8-10 ayı bulabileceğini söyledi.

Pentagon'dan Irak açıklaması
ırak, pentagon, askeri personel, john kirby, Amerika Haberleri,

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a bin 500 asker daha gönderilmesi için orduya yetki verdi. Yeni gönderilecek askerlerle birlikte Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısı 3 bin civarına ulaşacak. Obama yönetimi ayrıca, Kongre'den Irak ve Suriye'de IŞİD ile mücadele için ek 5,6 milyar dolar talep etti.

Kirby, basın toplantısında, Irak güçlerine danışmanlık ve yardım hizmeti sunmak üzere kurulması planlanan iki operasyon merkezinden birinin Enbar vilayetinde oluşturulacağını, diğerinin de Bağdat bölgesinde olacağını belirtti.

Bu iki merkezde yürütülecek misyonların, eğitimden çok, danışmanlık ve yardım niteliği taşıyacağını, tugay merkezleri düzeyi ve üzerindeki Irak güçlerini destekleme amaçlı olacağını kaydeden Kirby, bunların Bağdat ve Erbil'de daha önce kurulan merkezlerdeki faaliyetlerle aynı işlevi göreceğini ifade etti. Kirby, bu iki merkezin uygun güçte kapasitelerle korunacağını da bildirdi.

KOALİSYONDAN 700 CİVARINDA EĞİTİMCİ

Kirby, ABD Merkez Komutanlığının, 12 Irak tugayı birliği, özellikle 9 Irak askeri gücü ve 3 Permerge birliğinin eğitimi için Irak genelinde, kuzey, batı ve güney kesimlerde birçok merkez kuracağını söyledi.

Bu merkezlerde Irak'ın kapasitesini inşa etmek için koalisyon ortaklarının da ABD askeri personeline katılacağını ifade eden Kirby, eğitimlerin de ABD yönetiminin, Kongre'ye gönderdiği Irak güçlerine eğitim ve ekipman fonundan sağlanmasının talep edildiğini dile getirdi.

Kirby, eğitimlerin verileceği yerlerin gelecek haftalarda son şeklini alacağını, her bir merkezde ne kadar ABD ve koalisyon personelinin bulunması gerektiği konusundaki istişarelerin devam ettiğini anlattı.

Kirby, gönderilecek 1500 askerin 630'unun rehberlik ve yardım misyonu kapsamında görevlendirileceği, 870'inin de kapasite inşası ve eğitim misyonuna dahil olacağı bilgisini verdi. Kirby, 700 civarında eğitimcinin koalisyon ülkelerinden geleceğini belirtti.

Birçok koalisyon ülkesinin şimdiden destek verme önerisinde bulunduğunu belirten Kirby, bu eğitimlerin bütçesine de Irak hükümetinden ve diğer koalisyon ülkelerinden katkılar olacağını bildirdi.

8-10 AYI ALABİLİR

Bir soru üzerine, personelin bir kısmının en erken bu ay gitmeye başlayacağını, merkezlerin 2-3 aya kadar ancak hazırlanabileceğini ve eğitimin kendisinin de 6-7 ay sürmesini, böylece toplam sürenin 8-10 ayı bulmasını beklediklerini söyleyen Kirby, ABD askerlerinin Irak'a gidebilmesi için de önce Kongre'nin, Obama yönetiminin IŞİD ile mücadele için talep ettiği ek 5.6 milyar doları onaylaması gerektiğini kaydetti.

Kirby, zamanlamaya yönelik bir soru üzerine, bu kararın ABD ara seçimlerinin sonrasına bırakılması gibi bir durumun olmadığını, Irak hükümetinin IŞİD'e karşı savaşmada isteklilik göstermesinin ardından artık Irak güçlerinin üst limitlerine geldiğini ve ek yardıma ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Kendilerinin de Irak hükümetinin talebi doğrultusunda bu adımı attıklarını dile getiren Kirby, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in konuyla ilgili öneriyi ABD Başkanı Barack Obama'ya bu hafta yaptığını da ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...