Tgrt Haber
19 Aralık 2021 14:29

Pentagon'un gizli belgeleri ifşa edildi! Raporda dikkat çeken Türkiye detayı

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Irak, Suriye, Afganistan’da düzenlediği hava saldırılarına ilişkin gizli belge ve yazışmalar ifşa edildi. Saldırılarda pek çok sivilin öldüğü ve bununda gizlendiği ele geçirilen belgelerde yer aldığı belirtildi.

Pentagon'un gizli belgeleri ifşa edildi! Raporda dikkat çeken Türkiye detayı
ABD,Pentagon,İHA,Hava saldırısı,NYT

Bütün dünya New York Times’ın (NYT) yayınladığı ‘Pentagon belgeleri’ konuşuyor. NYT’nin manşetine taşıdığı haber gündeme bomba gibi düştü. ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) gizli belge ve yazışmalarına ulaşan NYT’nin haberinde, Irak Suriye ve Afganistan’da düzenlenen hava saldırılarının büyük bir başarısızlık ile sonuçlandığının altı çizilerek, bu durum fiyasko olarak nitelendirildi.

ABD tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarında çok fazla istihbarat zafiyeti yaşandığını ve hedeflerin imha edilemediği belirtildi. Bu istihbarat zayıflığından kaynaklı operasyonlarda, çok sayıda sivilin öldürüldüğü bilgisi de yer aldı. Resmi rakamlara göre, bu operasyonlarda bin 500'e yakın sivil hayatını kaybetti. Ancak NYT'ın incelediği belgelere göre, sivil ölümler resmi rakamların çok üzerinde.

RAPORDA TÜRKİYE DETAYI

2014'ten günümüze kadar gelen yüzlerce belgeyi inceleyen NYT haberinde bir de Türkiye detayı yer aldı. Nisan 2016'da ABD ordusu, Doğu Musul'daki bir eve düzenlediği hava saldırısı ile Avustralyalı DEAŞ üyesi Neil Prakash'ı öldürdüğünü bildirdi. Ancak Pentagon'un bu raporundan aylar sonra söz Prakash Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışırken yakalanmıştı.

Pentagon'un gizli belgeleri ifşa edildi! Raporda dikkat çeken Türkiye detayı
(NYT tarafından ele geçirelen gizli belgelerden biri)

6'SI ÇOCUK 10 SİVİL ÖLMÜŞTÜ

Geçtiğimiz aylarda ABD'nin Afganistan'da insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği ve bir intihar saldırganını hedef alan saldırısında, aynı aileden 10 kişinin öldüğü ortaya çıkmıştı. ABD ordusu, en az bir kişinin bulunduğu aracın, DEAŞ'ın Afganistan koluyla bağlantılı olduğunu belirtmiş ve saldırının ardından yakındaki insanların zarar görmüş olabileceğini söylemişti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...