Tgrt Haber
09 Temmuz 2014 19:35

Peşmergenin Diyala nöbeti

Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Irak'ın Diyala kentinin Celavle kasabasında IŞİD'e karşı savaşan peşmergeler, cephede zor saatler geçiriyor.

Peşmergenin Diyala nöbeti
peşmerge, diyala, nöbet,

Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Irak'ta, oruç tutan peşmergeler, cephede zor saatler geçiriyor. Diyala kentinin Celavle kasabasında peşmerge ile IŞİD militanları arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor. Peşmergeler, bir yandan IŞİD tarafından gelecek keskin nişancı ateşi ve bombalı eylemlerine karşı özel önlemler alırken diğer taraftan cephe gerisinde zinde kalmanın çabası içerisinde. Aşırı sıcaklar altında kalan peşmergeler içerisinde özellikle oruç tutanlar, sıkıntı yaşıyor. Ramazan ayını ailelerden uzakta cephede geçiren peşmergeler, karpuz, üzüm ve ekmekle iftarlarını açıyor. Su tanklarında abdest alan peşmergeler, cemaatle akşam namazını kılıyorlar. Günlük 4 saat uyuyan peşmergelerin duş alacakları ve traş olacakları uygun ortamlar bulunmuyor.

Peşmerge Kamaran Abdullah, cephe önünde ve gerisinde zor günler geçirdiklerini belirterek, "IŞİD militanlarıyla bin kilometrelik bir sınırımız oluştu. Her yerde karşımızdalar. Bazen onlarla aramızdaki mesafe 200 metreye düşüyor. Hava sıcaklığı 50 derece civarında. Elektrik olmadığı için soğuk su bulamıyoruz. İftarımızı genellikle karpuz ve üzüm gibi meyvelerle geçiştiriyoruz. Yemekhane, çamaşırhane ve yatakhane yok. Evden getirdiğimiz bir battaniye ve yastıkla duvar kenarlarında ya da okul, benzin istasyonları ve devlet kurumlarında yatıyoruz" dedi.

Abdullah, Peşmerge Bakanlığı'ndan sadece silah ve maaş aldıklarını, bunun dışında kalan dürbün, çelik yelek, çanta, bere, şapka gibi ihtiyaçlarını kendilerinin temin ettiğini kaydetti.

Muhammet Rıza da 20 yıldır peşmergelik yaptığını ifade ederek, "Çatışmaların oruç ayına ve yaz sıcaklarına denk gelmesi bizi çok zorluyor. Kürdistan Alimler Birliği, cephede oruç tutmayabileceğimize dair fetva verdi. Ancak Allah'a inancım nedeniyle orucumu tutmaya çalışıyorum" diye konuştu.

AA muhabirinin bölgedeki izlenimlerine göre peşmergeler, gece belirledikleri IŞİD hedeflerine havan topu ve doçkalarla saldırıyor. İftardan sonra pusuya yatan peşmergeler, yerlerinin tespit edilmemesi için özellikle telefon ve sigara kullanılmasına izin vermiyor. 

Peşmergeler, helikopter ve ağır silahlar istiyor. Genel olarak kalaşnikof, doçka ve kanas tüfekleri kullanılıyor. Saddam Hüseyin döneminden kalan birkaç eski tank da dikkati çekiyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...