Tgrt Haber
02 Haziran 2017 15:34

Plan ters tepti! Ruslar çıldırdı

OPEC'in Viyana toplantısında aldığı karar, ABD'nin pazar payını arttıracağı endişesini ortaya çıkardı. Söz konusu durum, petrol fiyatlarında da sert düşüşlere neden oldu.

Plan ters tepti! Ruslar çıldırdı
OPEC,Viyana,Rusya

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), geçtiğimiz hafta Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplandı. Toplantıdan 'üretimi kısma süresini 9 ay daha uzatma' kararı çıktı. Toplantı öncesi, böyle bir karar çıkması halinde fiyatların yükselmesi bekleniyordu, ancak tam tersi oldu.

Toplantıyı takip eden gün olan 26 Mayıs Cuma günü brent petrolün varil fiyatı adeta çakıldı. Bir gecede yüzde 5 değer kaybederek 54,63 dolardan 51,12 dolara düştü. Bugün 50 doların da altına indi.

ABD VE LİBYA KORKUTTU

Petrolün bu kadar değer kaybetmesinde üretici konumundaki bazı ülkelerin tutumları etkili oldu. Özellikle ABD'nin üretimi arttıracağı endişesi petrol fiyatlarını aşağıya çekti. Bunu, Libya'nın üretimi arttırma ihtimali destekledi.

Diğer yandan OPEC'in kısıtlamayı sadece 9 ay uzatmasının, yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattığı belirtiliyor. Dolayısıyla 9 ayın üzerinde uzatma bekleyen yatırımcıların satış pozisyonu alması da fiyatların düşmesinde etkili oldu.

RUSYA'DAN TEPKİ

Ekonomisi enerji dayalı olan Rusya ise karara uymayan ülkere tepki gösterdi. 

Rus enerji şirketi Rosneft'in Üst Yöneticisi İgor Seçin, OPEC anlaşmasına uymayan bazı petrol üreticilerinin, 'fırsattan istifade' pazar payını arttırmaya çalıştıklarını savundu. Seçin, ''Bu üreticiler istikrarlı bir piyasa yerine tekrar düzensiz bir piyasaya neden olabilir'' dedi.

Seçin, konuşmasında ABD'ye de yer verdi. ABD'nin petrol üretiminde 21 ayın zirvesini gördüğünü belirten Seçin, OPEC'in kararının başarılı olabilmesi için bütün üreticilerin anlaşmaya katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

UZUN SÜRMEYEBİLİR

Tüm bu gelişmelere rağmen Çin ekonomisindeki yavaşlama, petrol talebini olumsuz etkiliyor. Yine bir diğer önemli petrol üreticisi olan Venezuela'nın da üretimi kesmesi gündemde. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki bu düşüşün uzun sürmesi beklenmiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...