Tgrt Haber
14 Ocak 2022 10:46

Yoğun Bakım Derneği Başkanından kritik 'Omicron' uyarısı: Bir aya kalmaz yoğun bakımlar dolar

Koronavirüs vaka sayıları 80 bine doğru tırmanıyor. Hastaneler ve yoğun bakımlar şu an dolu olmasa bile Omicron’un yüksek bulaş oranı riski arttırıyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, TGRT Haber’de yoğun bakımlardaki son duruma ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.

Yoğun Bakım Derneği Başkanından kritik 'Omicron' uyarısı: Bir aya kalmaz yoğun bakımlar dolar
Türk Yoğun Bakım Derneği,Omicron,Koronavirüs,Omicron belirtileri

Koronavirüs’ün yeni varyantı Omicron ile vaka sayılarında yüksek bir artış yaşanıyor. En son açıklanan rakamlara göre vaka sayıları 80 bine doğru tırmanışta. Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun karantina ve PCR testi ile ilgili aldığı yeni karaların salgının seyrini etkilemesi bekleniyor. Peki yoğun bakımlarda son durum nedir? Salgının seyri hangi yönde? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yoğun bakımlardaki son duruma ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.  

HATIRLATMA DOZU OLMAYANLAR DA AŞIZLAR GİBİ 

Türkiye’de Omicron’un hakim virüs haline geldiğini belirten Cinel, aslında yeni virüsün Koronavirüs’ün yeni silahlar geliştirmiş bir türü olduğuna dikkat çekti. En önemli özelliğinin çok hızlı bulaşması olduğunu kaydeden Cinel, “Geçtiğimiz yıl, bu dönemlerde yoğun bakımlar doluydu. Şu anda toplumun bir kısmının aşılanmış olmasının etkilerini görüyoruz. Aşısı tam olanlar Omicron’dan daha az etkileniyor. Aşı olmayanlar ile hatırlatma dozunu yaptırmayanlar virüsten neredeyse benzer şekilde etkileniyor. Omicron ile birlikte aşıların koruyuculuğu azaldı” dedi. 

Yoğun Bakım Derneği Başkanından kritik 'Omicron' uyarısı: Bir aya kalmaz yoğun bakımlar dolar

BİR AYA KALMAZ YOĞUN BAKIMLAR DOLAR 

Cinel, yoğun bakımda yatan hasta sayısının geçen yıl ekim-kasım aylarına oranla 3’te 1 oranında olduğunu söyledi. Hastalığın hafif geçmesi, grip ve nezle ile karışması sebebiyle insanların PCR testi yaptırmadığını belirten Cinel, “Yeni bir döneme geçildi. İki gün önce yeni kararlar alındı. Semptom olmadığı sürece PCR testi yapılmayacak. Şu an Omicron’da yükseliş trendi söz konusu. Açıkçası vaka sayılarında 77 bini gördükten sonra salgının nereden döneceği ile ilgili bir öngörümüz yok. Bu yükseliş trendi devam ederse 1 ay içinde yoğun bakımların dolacağı kesin ve nettir. Halen antiviral ajanlar elimizde olmadığından destek tedavileri ile devam ediyoruz. Yoğun bakımlarındaki ölüm oranları yüksek. Yoğun bakımlar dolarsa ölüm oranlarının artması muhtemeldir” dedi. 

Yoğun Bakım Derneği Başkanından kritik 'Omicron' uyarısı: Bir aya kalmaz yoğun bakımlar dolar

100 BİN RAKAMI KRİTİK 

3. hatırlatma dozunu olmayanların da hastalandığını belirten Cinel, bu süreçte aşılamanın düşük olması nedeniyle riskin yüksek olduğunu kaydetti. Yan hastalığı olanların ve yaşlıların korunması gerektiğini kaydeden Cinel, yükseliş trendinin devam etmesi durumunda yaşanılacakları şöyle anlattı:

“Vaka sayıları kötü senaryoya evrilirse yani 100 bini aşarsa, sürü bağışıklığına giderken ölü sayısı 150’den 300’e çıkması muhtemel. Bu durumda yoğun bakımlar dolar. O zaman sağlık personelleri yetişemiyor, hizmet kalitesi düşüyor. Sürü bağışıklığının kontrollü olması gerekiyor.” 
  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...