Tgrt Haber
26 May 2022 21:47 - Güncelleme : 27 May 2022 02:55

Putin'den tehdit gibi açıklama! Gıda krizinin çözümü için şartını açıkladı

Rusya-Ukrayna kriziyle baş gösteren gıda krizine ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Sorunun çözülmesi için ülkesine uygulanan yaptırımları işaret eden Putin, "Kısıtlamalar kaldırılırsa krizin aşılmasına katkı sağlayabiliriz" ifadelerini kullandı. ABD ise Rusya'ya bir an önce savaşı bitirme ve gıda akışına izin verme çağrısı yaptı.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: AA / Reuters
Putin'den tehdit gibi açıklama! Gıda krizinin çözümü için şartını açıkladı
Putin,Rusya,gıda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile yaptığı görüşmede, yaptırımların kaldırılması halinde gıda krizinin çözümüne katkı sağlayabileceklerini söyledi.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin, Draghi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki limanlardan sivil gemilerin güvenli çıkışı için her gün insanı koridor açtıklarını belirten Putin, Ukrayna’nın Rusya ile müzakereleri dondurmasını da değerlendirdi.

Küresel gıda güvenliği konusunun da detaylıca ele alındığı görüşmede, Putin, Rusya'ya yönelik, tarım ürünlerinin dünya pazarlarına arzıyla ilgili sorunlarla ilgili suçlamaların asılsız olduğuna dikkat çekti. Putin, ortaya çıkan sorunların üretim, lojistik zincirlerinin işleyişindeki aksamalar ve Kovid-19 salgını döneminde Batılı ülkelerin uyguladığı mali politikalarla ilgili olduğuna işaret etti.

PUTİN'İN ŞARTI KISITLAMALARIN KALDIRILMASI

Gıda alanındaki sorunların, ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ağırlaştığının vurgulandığı görüşmede, Putin, Batılı ülkelerin siyasi gayelerle uyguladığı kısıtlamaların kaldırılması şartıyla Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatı yoluyla gıda krizinin aşılmasına önemli bir katkı yapmaya hazır olduğunu belirtti.

ABD'DEN RUSYA'YA ÇAĞRI: GIDA AKIŞINA İZİN VER

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, savaşın Ukrayna'dan gıda akışını kestiğini belirterek, Rusya'ya bir an önce savaşı bitirme ve gıda akışına izin verme çağrısı yaptı.

Jean-Pierre, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, gündemi değerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanan gıda krizi tartışmalarına değinen Jean-Pierre, "Rusya acilen Ukrayna'ya karşı küresel gıda güvenliğini mahveden savaşını bitirmeli ve Ukrayna'dan gıda akışına izin vermeli." dedi.

Şu anda yaşanan gıda krizinin sorumlusunun Rusya olduğunu dile getiren Jean-Pierre, "ABD'nin ya da diğer ülkelerin Rusya'ya karşı yaptırımları, gıda akışını engellememektedir." ifadesini kullandı.

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI FIRLADI

Rusya-Ukrayna savaşının ardından tüm dünya genelinde ayçiçek yağı tedarikinde sıkıntı yaşandı. Ayçiçeği üretiminde dünyada ilk iki sırada yer alan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş fiyatların da yükselmesini tetiklemiş, yaşanan krizden Türkiye de derinden etkilenmişti.

TAHIL ÜRÜNLERİ TEHLİKEDE

Avrupa'nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna'nın Rusya tarafından saldırıya uğraması, buğday fiyatlarını 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarırken, Ukrayna, depolarındaki yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesi için çözüm arıyor. Limanlardaki silolarda 20 milyon tondan fazla tahılın sıkıştığı belirtiliyor. 

Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve Ukrayna’dan yapılan ihracatın eksikliği, dünya genelinde büyüyen bir küresel gıda krizine neden oluyor.

Üst düzey bir Türk yetkili Reuters’e verdiği demeçte, Türkiye’nin Ukrayna’dan tahıl ihracatı için bir koridor açmak adına Rusya ve Ukrayna ile müzakerelerde bulunduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...