Tgrt Haber
19 Ağustos 2022 22:01 - Güncelleme : 20 Ağustos 2022 00:05

Putin Zaporijya için yapılan çağrıları reddetti ve net bir dille uyardı: Büyük çaplı bir felaket olur

Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki bölgenin tamamen silahsızlandırılması yönündeki talepleri reddettin sonra Vladimir Putin, Macron ile yaptığı görüşmede santralin bombalanmasının "büyük çaplı bir felaket" riski oluşturduğu uyarısında bulundu.

Putin Zaporijya için yapılan çağrıları reddetti ve net bir dille uyardı: Büyük çaplı bir felaket olur
Rusya,Vladimir Putin

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye dahil 42 ülkenin de 'silahsızlandırılması' yönünde çağrıda bulunduğu Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili Rusya'dan yeni bir açıklamada geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, santralin bombalanmasının büyük çaplı bir felakete neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

PUTİN'DEN "FELAKET" UYARISI

Ukrayna konusunun çeşitli yönlerinin ele alındığı görüşmede, Putin, Ukrayna askerlerinin sistematik olarak Zaporijya Nükleer Santrali sahasına ateş ettiğini ve bunun geniş bölgelerde radyasyon kirliliğine yol açabilecek büyük ölçekli bir felaket tehlikesi yarattığını ifade etti.

Her iki devlet başkanı nükleer santralde gerçek durumu değerlendirecek Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) misyonunun mümkün olan en kısa sürede bölgeye gönderilmesinin önemine dikkati çekti. Putin, Rus tarafının UAEA'dan gelecek müfettişlere gereken yardımı sağlamaya hazır olduğunu teyit etti.

İSTANBUL ANLAŞMASI DA ELE ALINDI

Kremlin Basın Servisi, Putin ve Macron’un, İstanbul’da imzalanan Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaştırılmasına yönelik anlaşmayı da değerlendirdiğini aktararak şu ifadeleri kullandı:

Rusya Devlet Başkanı, 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan ve Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihraç edilmesi ve Rus gıda ürünleri ile gübrelerinin dünya pazarlarına ihraç edilmesine yönelik ‘paket’ anlaşmasının uygulanması hakkında bilgi verdi.

Küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına ilişkin sorunların çözümüne katkı sağlama amaçlı söz konusu anlaşmaya rağmen Rus ihracatının önünde hala engellerin bulunduğuna dikkat çekilmektedir. İki lider, gündeme getirilen konular ve diğer başlıklarda temasların devam etmesi konusunda anlaştılar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...