Tgrt Haber
01 Aralık 2022 15:56 - Güncelleme : 01 Aralık 2022 16:32

Putin'i çıldırtacak anket Kremlin'den sızdı: Halk savaşı desteklemiyor barış istiyor

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSO), düzenlediği anket Kremlin'den sızdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kızdıracak anketin sonucunda Rus halkının artık savaş istemediği, barışı desteklediği ortaya çıktı.

Putin'i çıldırtacak anket Kremlin'den sızdı: Halk savaşı desteklemiyor barış istiyor
vladimir putin,rusya,ukrayna,,savaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emrin ardından başlayan Ukrayna'nın işgali 9 aydır devam ederken Rusya ordusuyla beraber elle tutulur bir kazanım elde edemedi. Şiddetli çatışmalar Ukrayna topraklarında sürerken Kremlin'den sızan bir anket Rus halkının da düşüncelerini ortaya serdi. Meduza'nın haberine göre, katılımcıların yüzde 55'i barış yoluyla savaşın sonlanması gerektiğini savunuyor.

Temmuz ayında FSO'nun düzenlediği çalışmaya göre, halk savaşa dair görüşlerini ciddi şekilde değiştirdi. Temmuzdaki ankette katılımcıların yalnızca yüzde 32'si Ukrayna'yla barış yapılmasını talep ettiğini söylemişti. Kremlin'in savaşı sürdürmesi gerektiğini savunanların oranıysa yüzde 57'ydi. Kasımda yapılan anketteyse savaşın devam etmesini isteyenlerin oranı yüzde 25 oldu.

SEFERBERLİK GÖRÜŞLERİ DEĞİŞTİRDİ

FSO'nun anketi, Rusya'daki bağımsız sosyoloji enstitüsü Levada Merkezi'nin ekimde düzenlediği çalışmayla benzer sonuçlara sahip. Levada'nın anketinde de katılımcıların yüzde 57'si barış görüşmelerini desteklediğini, yüzde 27'siyse savaşın sürmesini istediğini söylemişti. Her iki ankette de toplam katılımcı sayısı paylaşılmadı.

Putin'i çıldırtacak anket Kremlin'den sızdı: Halk savaşı desteklemiyor barış istiyor

Levada Merkezi'nin direktörü Denis Volkov, halkın savaşa desteğinin özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül'de açıkladığı seferberlikten sonra azaldığına dikkat çekti. Meduza'ya konuşan Volkov, "Bu, tamamen savaşta şahsen yer almaya yönelik çekincelerden kaynaklanıyor. Artık riskler arttı ve halk barış görüşmelerinin başlamasını istiyor" dedi.

PROTESTOLAR BAŞLAYABİLİR

Sosyolog Grigori Yudin de "Ruslar, gündelik yaşamlarının dağılmasıyla ve bir tehlike hissiyle karşı karşıya geldi" ifadelerini kullandı. Yudin, yakın zamanda ülkede savaş karşıtı protestoların başlayabileceği öngörüsünde de bulundu.

Siyaset bilimci Vladimir Gelman ise kamuoyunun savaş hakkındaki görüşlerinin Putin yönetiminin tutumunu etkilemesinin pek mümkün olmadığını savundu. Gelman, Kremlin'in taviz vermeye hazır olmadığını belirterek, barış görüşmesi ihtimalinin anketlerden ziyade savaşın gidişatıyla belirleneceğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...