Tgrt Haber
22 Ocak 2014 21:28

PYD resmi orduyla özerkliğini ilan etti

Rojava olarak adlandırılan ve üç kantona ayrılan Suriye 'nin Kürt bölgesindeki Cizire Kantonu, özerk Kürt yönetimi ilan etti.

PYD resmi orduyla özerkliğini ilan etti
pkk, rojava, suriye, kürt bölgesi, cizre kantonu, kürt yönetimi, geçici demokratik özerk,

Suriye'nin kuzeyinde bulunan Kürt bölgesi Rojova'nın Cizre Kantonu, özerk yönetimini ilan etti. Suriye'nin geleceğinin tartışılacağı Cenevre 2'ye Kürt temsilcilerin davet edilmemesi Türkiye ve Avrupa'da protesto edilirken PYD'nin de içinde yer aldığı Kürt Yüksek Konseyi, Rojava bölgesinde özerklik ilan etti. Suriye kaynaklı ANHA'nın haberine göre, "Geçici Demokratik Özerk Yönetim Yasama Meclisi", dün Mardin'in karşısında yer alan Amude kentinde toplanarak Cizire Kantonu Özerk Yönetimi'ni ilan etti. Toplantıya Yasa Meclisi'nin tüm üyeleri katılırken, Yasama Meclisi Divanı Başkanı Abdulkerim Umer, açılış konuşmasını ve Meclis üyelerini Kürtçe, Süryanice ve Arapça selamladı. Toplumsal Sözleşme'nin (anayasa) okunmasından sonra bazı maddelerde düzenlemeye gidildi. Öneri ve konuşmaların ardından Cizire Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi ilan edildi. Yönetim, hükümet başkanlığı ve 22 bakanlıktan oluşurken, başkan ve bakanlar için üçlü bir yönetim modeli benimsendi. Kantonun başkanlığına Ekrem Heso, başkan yardımcılığına ise Süryani Elizabet Gewriyê ve Arap Husen Ezem getirildi. Kantonu yönetecek bakanlar kurulu da seçilirken 22 bakan belirlendi. Bakanlar yemin ederek görevlerine başladı. Maliye Bakanlığı ile Ticaret ve Ekonomi bakanlıkları ise kadınlardan oluştu. Bölgede ordulaşan HPG, oluşturulan Öz Savunma Bakanlığı paralelinde faaliyet gösterecek. Ayrıca bölgede iç güvenlik için polis gücü oluşturulacak.
Üç kanton da özerk yapı ile yönetilecek
Rojava Özerk Yönetimi Yasam Meclisi, 6-7 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantıda bölgeyi Cizîre, Efrin ve Kobani kantonu olarak üçe ayırmıştı. Bu kapsamda her kanton kendi özerk yönetimini oluşturacak. Yasama Meclisi, anayasa niteliğindeki, "Toplumsal Sözleşme"yi de kabul etti. Buna göre, yönetim modeli şu dört ayak üzerine oturtuldu: Kanton sistemi, Yasama Meclisi, Yönetim, Adalet ve Yüksek Seçim Kurulu. Kürt, Arap, Asuri-Süryani, Çeçen ve Ermenilerin temsilcisi olarak açıklanan özerk yönetimin Yasama Meclisi, Rojava'yı, merkezi olmayan sisteme dayalı kurulacak gelecekteki Suriye'nin bir parçası olarak değerlendiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...