Tgrt Haber
21 Haziran 2022 11:38 - Güncelleme : 21 Haziran 2022 11:52

Resmen duyuruldu, esir düşen iki ABD’li hakkında Kremlin’den ilk yorum

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna saflarında savaşan iki ABD’li esir askerle ilgili ilk yorumu yaptı: “Cenevre Sözleşmesi kapsamında değiller. Suçlarından sorumlu tutulmalılar”

Resmen duyuruldu, esir düşen iki ABD’li hakkında Kremlin’den ilk yorum
Alexander Drueke,Andy Huynh,Dimitri Peskov

Ukrayna saflarında Rusya’ya karşı savaşan iki ABD’li asker Rus birliklerine esir düşmüştü. Bir süredir kayıp halde olan Alexander Drueke ve Andy Huynh en son Rus basınında yer almıştı. Esir ABD’li askerlerle ilgili ilk kez konuşan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov “Cenevre Sözleşmesi kapsamında değiller” dedi. Peskov, iki ABD vatandaşının Rus askerlerinin hayatlarını tehlikeye atan paralı askerler olduğunu ve eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiğini söyledi. Peskov bu yorumuyla Alexander Drueke ve Andy Huynh’un gözaltına alındığını ve soruşturma yürütüldüğünü ilk kez resmen onaylamış oldu. Bu kişilerin paralı asker olduklarını iddia eden Peskov, ''Ukrayna topraklarında yasa dışı faaliyetlerde bulundular. Askeri personelimize ateş açılmasına katıldılar. Askerlerimizin hayatını tehlikeye attılar'' dedi.

“CENEVRE SÖZLEŞMESİ UYGULANAMAZ”

''İşledikleri suçlardan sorumlu tutulmalılar'' diye konuşan Peskov, ''Bu suçların soruşturulması gerekiyor. Şu an açık olan tek şey suç işlemiş oldukları. Bu kişiler Ukrayna ordusuna mensup değildi, bu nedenle de Cenevre Sözleşmesi kapsamında değiller'' diye konuştu. Peskov iki Amerikan vatandaşının nerede tutulduklarını ise açıklamadı.

Daha önce Ukrayna'ın ayrılıkçı Donetsk bölgesinde iki İngiliz ve bir Fas vatandaşı, Cenevre Sözleşmesi kapsamında olmadıkları iddiasıyla ve paralı asker oldukları gerekçesiyle mahkeme tarafından cezaya çarptırılmıştı. Kiev ise mahkemeyi yetkisi olmadığı gerekçesiyle kınamış ve bu kişilerin Ukrayna ordusu mensubu olduklarını, bu nedenle de Cenevre Sözleşmesi ile korunduklarını belirtmişti.

ABD'Lİ BASKETBOL YILDIZI BRİTTNEY GRİNER YORUMU

Peskov'a ABD'li basketbol yıldızı Brittney Griner'ın durumu da soruldu. Griner'ın spor amacıyla Rusya'ya gitmesinin ardından tutuklanmasını değerlendiren Griner, Rusya'da yasak olan uyuşturucu bir maddeyi yanında taşıdığını söyledi.  Kremlin Sözcüsü ayrıca Rusya'nın uyuşturucu maddelerin girişinin yasak olduğu tek ülke olmadığını kaydetti. ABD'li basketbolcu Brittney Griner geçen ay Moskova havaalanında bavulunda elektronik sigara kartuşları bulunmasının ardından gözaltına alınmıştı. Rusya Gümrük Hizmetleri Cumartesi günkü açıklamasında kartuşlarda kenevir yağı tespit edildiğini açıklamıştı.

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...