Tgrt Haber
25 Ağustos 2021 11:13

Romanya'da tarihin bilinmeyenlerini açığa çıkaracak keşif

Romanya Transilvanya'da Neolitik dönemde yaşayan insanlara ait bir mezarlık keşfedildi. İnsan iskeletlerinin yanı sıra çok sayıda çömlek kaplar ve dönem malzemelerinin bulunduğu mezarlığın insanlık tarihinin ilk uygarlıklarına ait pek çok bilinmeyeni açığa çıkarması bekleniyor.

Romanya'da tarihin bilinmeyenlerini açığa çıkaracak keşif
romanya,,transilvanya,,mezarlık,,mezar,,tarih,,neolitik dönem,

Romanya'da bilim insanları tarafından keşfedilen ve 6 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen mezarlık, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Temmuz ayında Transilvanya'da başlayan kazılar sonucu bulunan mezarlıkta, iskelet kemiklerinin yanı sıra baş ve ayaklar üzerinde gömülmüş çömlek kaplara da rastlanırken bu yeni keşifle birlikte insanlığın ilk uygarlıklarına dair birçok gizemin çözülmesi bekleniyor.

ÇÖMLEKLERİ ADAK OLARAK KULLANMIŞLAR

Transilvanya’nın Kaloşvar kentindeki Iclod'da mahallesinin yakınlarında bulunan 6 bin yıllık mezarlığın yanı sıra aynı bölgede, 2 bin 200 yıl öncesine ait olduğu düşünülen ve aynı arazide yaşayan bir Kelt uygarlığının kalıntılarına da rastlandı. Araştırmacılar, kazıda ortaya çıkan kafatası ve ayak kemikleri üzerindeki çömleklerin ise öbür dünya için adak olarak kullanıldığı konusunda hemfikir.

Romanya'da tarihin bilinmeyenlerini açığa çıkaracak keşif

ONLARI BİLİRSEK KENDİMİZİ DE BİLİRİZ

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Transilvanya Ulusal Tarih Müzesi yetkilisi arkeolog olan Paul Pupeză, Neolitik dönemde yaşamış kişilerin hikayelerinin öğrenilmesinin önemine vurgu yaparak eski çağlar ve o çağlarda yaşayan insanlar hakkında edinilen bilginin, insanın kendisi hakkında bildiklerini de geliştireceğini kaydetti.

Romanya'da tarihin bilinmeyenlerini açığa çıkaracak keşif

KELTLERE AİT KALINTILAR

Kazıyı gerçekleştiren araştırmacıların karşılaştığı bir diğer bulgu ise, yine aynı bölgede 2 bin ile 2 bin 200 yıl öncesinde yaşadıkları düşünülen Kelt uygarlığının kalıntıları oldu. Ancak Keltlerin ölülerini yakarak küllerini diğer eşyalarla birlikte çömlekler içinde gömmeleri, devir hakkında bilgi edinmeyi zorlaştıran etkenler arasında yer alıyor. 

Romanya'da tarihin bilinmeyenlerini açığa çıkaracak keşif

ROMANYA TARİHE IŞIK TUTUYOR

Son birkaç yılda yapılan keşiflerle insanlık tarihine ışık tutan Romanya'da, 2014 yılında ise  Avrupa'nın en eski insan ayak izlerinden bazıları bulumuştu. 1965 yılında Romanya'daki Ciur-İzbuc Mağarası'ndaki ayak izlerini tespit eden bilim insanları, Karpat Dağları'nda bulunan ve bir erkek, kadın ve çocuğa ait olduğu düşünülen ayak izlerinin hemen altında bulunan iki mağara ayısı fosilinin radyokarbon ölçümlerini 2014 yılında tamamladı. Böylece bu ilk insanların izlerini, 36 bin 500 yıl önce bıraktıkları tespit edildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...