Tgrt Haber
11 May 2022 18:58 - Güncelleme : 11 May 2022 19:17

Rusya-Ukrayna savaşında bir ilk: Bucha katliamı için hakim karşısına çıkacaklar

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 74 gün geride kalırken binlerce sivilin hayatını kaybettiği işgalde bir ilk yaşanacak. 62 yaşındaki sivil adamı öldürdüğü gerekçesi ile hakkında iddianame hazırlanan 21 yaşındaki Rus askerin yargılanmasına başlanıyor. Ömür boyu hapis cezası talep edilen Rus asker yargılanan ilk isim olarak kayıtlara geçecek.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Rusya-Ukrayna savaşında bir ilk: Bucha katliamı için hakim karşısına çıkacaklar
rusya,ukrayna,,yargılama

Rusya Devlet Başkanı Putin’in emri ile 24 Şubat'ta başlayan savaşta 76 gün geride kaldı. Rus ve Ukrayna orduları farklı bölgelerde karşı karşıya gelirken işgali ‘özel operasyon’ olarak duyuran Moskova yönetimi başta ABD ve batı ülkelerinin ‘barış’ çağrısına cevapsız bıraktı. Türkiye’nin ‘barış’ çabaları ‘Bucha’dan gelen sivil katliam görüntüleri ile sekteye uğradı.

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna toprağında sivil katliamlar dünya kamuoyunun ana gündem maddesi oldu. Kan donduran görüntüleri ve sivil katliamları Moskova yönetimi reddetti. Ancak bölgeden gelen sivil yerleşim yerlerinin hedef alınması ve sivil ölümler sonrası Ukrayna Başsavcılığı harekete geçti.

RUS ASKERİ YARGILANACAK

Putin’in ‘savaş suçlusu’ olduğunu dile getiren Kiev yönetimi savaşta ilke imza attı. Ukraynalı sivilin ölümüyle ilgili ilk Rus askerin yargılanmasına başlanacağını duyurdu. Rus askerin hakkında Ukrayna’nın Sumi kentinde 62 yaşındaki sivil adamı öldürdüğü gerekçesiyle iddianame hazırlandığını aktaran Başsavcılık, söz konusu askerin Moskova Bölgesi 4'üncü Tank Kantemirov Tümeni 32010 askeri birliğinden 21 yaşındaki Vadim Shishimarin olduğunu ifade etti.

KANITLAR TOPLANDI

Shishimarin şu anda gözaltında olduğu ifade edilen açıklamada, “Savcılar ve SBU müfettişleri, onun savaş yasalarını ve geleneklerini ihlal etmeye ve tasarlayarak adam öldürmeye karıştığına dair yeterli kanıt topladılar” denildi. Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus askerin 10 ila 15 yıl veya ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu aktardı.

BİSİKLETİ İLE SEYİR HALİNDEKİ İKEN ÖLDÜRÜLDÜ

Rus askerin 28 Şubat'ta Sumi bölgesindeki Chupakhivka köyünde yol kenarında bisikletiyle seyir halinde olan silahsız 62 yaşındaki bir sivili öldürdüğünü iddia ediliyor. Savcılar, Shishimarin da aralarında bulunduğu Rus askerlerinin olay günü tekerlekleri patlamış çalıntı bir otomobille köye girdiği belirtilerek, yolda telefonla konuşan yaşlı adamı gördüklerini ve kendilerini Ukrayna ordusuna ihbar etmemesi için Shishimarin arabanın camından Kalaşnikof tüfeğiyle yaşlı adamın kafasına birkaç el ateş ettiğini öne sürdü.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...