Tgrt Haber
08 May 2014 08:04

Rus askeri birlikleri Ukrayna sınırından çekildi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırından tamamen çekildiğini söyledi.

Rus askeri birlikleri Ukrayna sınırından çekildi
rus askeri birlikleri,ukrayna,putin,Rus Askerler,rusya haberleri,

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna sınırındaki askeri birliklerini tamamen geri çektiğini söyledi. Moskova'da İsviçre Konfederasyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Didier Burkhalter ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Putin, Ukrayna konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Putin, "Bize sürekli  Ukrayna sınırındaki askeri birliklerimizden rahatsızlık duyulduğunu söylediler. Biz de onları geri çektik. Bugün birliklerUkrayna sınırında değil, daimi eğitimleri yaptıkları poligonlarda bulunuyor" dedi. Putin, bunun günümüz teknolojisiyle oldukça kolay bir şekilde kontrol edilebileceğini belirtti.
Putin'e göre Ukrayna'da çözümün yolu diyalog
Putin, Kiev yönetimi ile doğu eyaletleri arasında "doğrudan diyaloğun" başlamasını, krizin çözümü adına "anahtar element" olarak göstererek bunun gerçekleşmesi için ilk önce şiddetin sona ermesi gerektiğini dile getirdi. Putin, Rusya ve AGİT'in Ukrayna konusundaki tutumunun büyük ölçüde benzerlik gösterdiğini kaydetti. Kiev yönetimininden, Ukrayna'nın doğusunda yürütülen askeri operasyonları ivedilikle durdurmasını isteyen Putin, güç kullanımının iç krizleri çözmek için doğru bir yöntem olmadığını ve bunun sadece bölünmeleri daha da şiddetlendireceğini savundu. Putin, Ukrayna'nın doğu eyaletlerinden Lugansk ve Donetsk'te yaşayan Rusya yanlılarına "diyaloğun başlatılması için gereken şartların oluşturulması adına" 11 Mayıs'ta planlanan referandumun daha ileri alınması çağrısında bulundu.
Ukrayna'daki başkanlık seçimleri
Putin, konuşmasında Ukrayna'da düzenlenecek başkanlık seçimlerine de değindi. Putin, "Ukrayna'da planlanan başkanlık seçimlerinin, kendi içinde doğru yönde doğru bir hareket olduğunu vurgulamak isterim ama Ukrayna halkının tamamı seçimlerden sonra onların haklarının nasıl garanti altına alınacağını anlamazsa seçimler hiçbir şeyi çözmez" değerlendirmesinde bulundu.
AGİT'in Ukrayna konusundaki "yol haritası" hazır
Burkhalter ise AGİT'in Ukrayna konusundaki yol haritasının hazır olduğunu ve birkaç saate içinde Cenevre Mutabakatı'nda imzası bulunan taraflara iletileceğini söyledi.
Hazırlanan yol haritasındaki konuların dün Viyana'da görüşüldüğünü ifade eden Burkhalter, eylem planının, "ateşkesin sağlanması, tansiyonun düşürülmesi, diyaloğun sağlanması ve seçimler" olmak üzere 4 aşamadan oluştuğu bilgisini paylaştı.
NATO: Çekilme yok
NATO yetkilileri, şu aşamada, bölgedeki birliklerin pozisyonlarında belirgin bir değişiklik kaydedilmediğini belirtti.Rusya’dan daha önce de çeşitli seviyelerde benzer nitelikli açıklamalar gelmiş, NATO da her defasında aynı açıklamayı yapmıştı.
"Çekilmenin olduğuna dair kanıt yok"Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a ise ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte Air Force One uçağı ile Arkansas’a giderken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “ Ukrayna sınırındaki askeri birliklerini tamamen geri çektiğine” yönelik sözleri ve Ukrayna'nın doğusundakiRusya yanlılarına “diyaloğun başlatılması için gereken şartların oluşturulması adına 11 Mayıs'ta planlanan referandumun daha ileri alınması" çağrısında bulunması soruldu.
Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin “tipik bir eğitim tatbikatı” için orada bulunmadıklarını ve “Ukrayna’daki istikrarsızlığı kışkırtma amaçlı olduklarını" daha önce belirttiklerini hatırlatan Earnest, “Rus askerlerinin anlamlı ve şeffaf bir şekilde sınırdan çekilmesini kesinlikle memnuniyetle karşılarız, bu bizim uzun zamandır istediğimiz birşey. Ancak şu ana kadar bu geri çekilmenin olduğuna yönelik bir kanıt yok” dedi.
"Referandum iptal edilmeli"
Earnest, Putin’in 11 Mayıs’taki referandumla ilgili açıklamalarına da değinerek, bu referandumu yasadışı gördüklerine dikkati çekti ve “Dolayısıyla, bu referandumun sadece ertelenmesi değil, iptal edilmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.Rusya’nın, Ukrayna’daki tüm tarafların devlet başkanlığı seçimlerine katılmasını destekleme çabalarına katkı yapmasını görmeyi istediklerini belirten Earnest, bunun yanında, Rusya’nın, silahlarını bırakmaları ve işgal ettikleri binaları boşaltmaları için doğu Ukrayna’daki Rus yanlıları üzerindeki etkisini kullanacağına dönük Cenevre’deki taahhütlerini yerine getirmesini beklediklerini kaydetti.Earnest, “Rusya’nın Ukrayna’daki duruma olumlu katkı sağlaması fırsatı bulunuyor. Ama şu ana kadar bunu yapmadılar. Şimdi de (yapıp yapmayacaklarını) göreceğiz” yorumunda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’daki tansiyonu azaltmada “yapıcı rol” almasını istediklerini ifade eden Earnest, “Dolayısıyla, Ukrayna’daki tansiyonu azaltmaya katkı noktasında onların sözlerine değil, somut, elle tutulur ve şeffaf adımlara bakıyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...