Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Ocak 2022 15:17

Rus askerleri Kazakistan'a girdi Ermenistan askeri yolda!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü liderlerinden yardım çağrısına cevap geldi. Rusya, onlarca askerini yolladı. Ermenistan'da yollayacağını belirtti.

Rus askerleri Kazakistan'a girdi Ermenistan askeri yolda!
rusya,kazakistan,ermenistan,asker,protesto

Kazakistan'daki zam protestoları çığrından çıktı. Protestolar çatışamalara dönüştü, göstericiler hükümet binalarını bastı ve OHAL ilan edildi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, resmi bir açıklama yaparak mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım istedi. Bu açıklamanın ardından Rusya haber ajansı TASS'ın haberine göre Rusya, Kazakistan'a asker yolladı. Diğer KGAÖ ülkeleri (Ermenistan, Belarus, Kırgızistan, Tacikistan) Rusya'yı takip edeceklerini açıkladı. Fakat Rusya ve diğer üye ülkelerin gönderecekleri birliklerin sayısı, görev alanı ve görev yapacakları süre gibi birçok detay ise henüz bir netliğe kavuşmadı. 

Rus askerleri Kazakistan'a girdi Ermenistan askeri yolda!

RUSYA'DAN SONRA ERMENİSTAN'DAN ASKER KARARI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise KGAÖ, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in konuyla ilgili talebi üzerine Kazakistan'a barış gücü göndermeye karar verdiğini söyledi.

KIRGIZİSTAN MECLİS KARARINI BEKLİYOR

Kırgızistan Bakanlar Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklama ise Kazakistan'ın yakın komşusu ve stratejik müttefiki olan Kırgızistan'ın, meşru makamlarından gelen yardım çağrısını reddetme hakkına sahip olmadığı vurgulandı.

KGAÖ kapsamında asker gönderileceği ifade edilen açıklamada, Kırgız askerin kesinlikle stratejik tesislerin korunmasında görev alacağı, sivil halkla herhangi bir etkileşime girmeyeceği bildirildi. Kırgızistan Meclisi yarın olağanüstü toplanarak, Kazakistan'a asker gönderilmesini görüşecek.

Rus askerleri Kazakistan'a girdi Ermenistan askeri yolda!

Paşinyan, konuya ilişkin ise şunları söyledi:

"KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi, Kolektif Güvenlik Anlaşması'nın 4. maddesi uyarınca Kazakistan'daki durumu normalleştirmek ve istikrara kavuşturmak için KGAÖ'nün kolektif barış gücünü sınırlı bir süre için bu ülkeye göndermeye karar verdi.''

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Komitesi Başkanı ve Komünist Parti vekili Leonid Kalaşnikov ise yaptığı açıklamada, "Kazakistan'daki KGAÖ güçleri, esas olarak tesislerin ve altyapının güvenliğini sağlamak için kullanılacak" dedi.

Rus askerleri Kazakistan'a girdi Ermenistan askeri yolda!

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI'NDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Türk Devletleri Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada ise sağduyu çağrısı yapıldı. Metinde şu ifadelere yer verildi: "Kazak yetkililerin barışçıl şekilde gerginliğin giderilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz. Kazakistan Hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz."

Rus askerleri Kazakistan'a girdi Ermenistan askeri yolda!

KAZAKİSTAN'DA NELER OLDU?

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar ülkenin diğer kesimlerine yayıldı. Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Polis ve askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Ardından OHAL kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...