Tgrt Haber
02 Mart 2014 10:42

Rus askerleri kontrolü ele geçirdi

Ukrayna'daki darbe sonrası Kırım'a giren Rus askerleri kontrolü ele geçirdi, silahlı işgale başladı.

Rus askerleri kontrolü ele geçirdi
ukrayna kırım,darbe,rus askerleri kontrolu ele geçirdi,

Ukrayna'ya bağlı özerk Kırım'da kontrol artık resmen Rusya yanlılarının eline geçti. Rus askerleri, parlamento ve devlet televizyonu da dahil kilit kamu binalarını kontrol altına aldı, yarımada sivil uçuşlara kapandı. Parlamento binası, Sivastopol ve Simferopol havaalanları da dünden bu yana arma ve rütbelerini söken Rus askerlerinin kontrolü altında bulunuyor. Kiev yönetimi Rusya'yı Kırım'da “silahlı işgale” başlamakla suçladı. Ukrayna Savunma Bakanı Ihor Tenyuk, Rusya'nın son dönemde Ukrayna'ya 6 bin ek asker gönderdiğini ve Ukrayna ordusunun Kırım'da alarma geçtiğini söyledi.
Ukrayna geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov da Rusya'nın Kırım'da Abhazya senaryosunu uygulamak istediğini söyledi. Turçinov, aldıkları istihbarata göre, Rusya'nın Kırım'da önce çatışmalar çıkarma, sonra da toprak ilhak etme senaryosu üzerinde çalıştığını ileri sürdü.Kırım'da yeni seçilen Başbakan Sergey Aksenov ise Kırım'da “barış ve düzeni sağlaması” için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulunurken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de orduyu Kırım sınırlarında kullanmak için Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki istedi. Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in onay talebinde “Ukrayna'daki olağanüstü durum ve Rus vatandaşlarının yaşamlarına yönelik tehditle bağlantılı olarak bu ülkedeki siyasi durum normalleşene dek Federasyon Konseyi'nden Ukrayna topraklarındaki Rus silahlı kuvvetlerinin kullanımını talep ediyorum” dediği belirtildi. Rusya ordusunun ülke sınırları dışında görev yapması için Federasyon Konseyi'nin onayı gerekiyor. Putin'in talebi Federasyon Konseyi tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Diğer taraftan, artan gerilim üzerine ABD, Ukrayna'daki krizin çözümü için acil bir arabuluculuk misyonu oluşturulması teklifinde bulundu. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Vitali Çurkin ise yaptığı açıklamada, “dayatılan arabuluculuğa” karşı olduklarını bildirdi. Bu arada, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilan etme anlamına gelecek referandumunun daha önce ilan edilen 25 Mayıs tarihinden 30 Mart'a alındığı açıklandı.
UKRAYNA ORDUSU ALARMA GEÇTİ
Rus askerleri, Kırım'da parlamento ve devlet televizyonu da dahil kilit kamu binalarını kontrol altına aldı. Rusya'nın bölgeye 6 bin ek asker göndermesi üzerine Ukrayna ordusu alarma geçti. Kırım'da Rus askeri varlığının artması, bölgede çatışma endişelerine yol açtı. Rus savaş gemileri ve askeri helikopterleri Ukrayna'yı adeta çembere aldı. Çok sayıda zırhlı araç bölgede konuşlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...