Tgrt Haber
30 Mart 2022 09:18 - Güncelleme : 30 Mart 2022 10:53

İstanbul görüşmeleri sonuç verdi: Rus ordusu Kiev ve Çernihiv'den çekiliyor

İstanbul'daki Ukrayna-Rusya görüşmelerinin ilk gününün ardından çıkan 'kısmı ateşkes' kararıyla beraber Rus ordusu, Kiev ve Çernihiv bölgelerinden çekilmeye devam ediyor.

İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda Rusya ve Ukraynalı heyetler arasında yapılan müzakereler 4 saat sürdü.
İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda Rusya ve Ukraynalı heyetler arasında yapılan müzakereler 4 saat sürdü.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 34. gününde Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Facebook hesabından yaptığı açıklamada son durumu değerlendirdi. İstanbul'da Ukrayna-Rusya heyetlerinin barış görüşmelerinin ilk gününde çıkan sonuçlar doğrultusunda Rus ordusu, Kiev ve Çernihiv bölgelerinden çekilmelerini sürdürüyor.

Genelkurmay Başkanlığı da açıklamasında Rus ordusunun Kiev şehrini kuşatma görevini yerine getiremediklerini, muhtemelen birliklerini ülkenin doğu yönünde yoğunlaştıracaklarını belirtti. 

LUHANSK BÖLGESİNDE KONTROL SAĞLAMA ÇABASI

Açıklamada, Donetsk yönünde saldırılarına devam eden Rus ordusunun, Kreminna ve Mariupol yerleşim bölgelerine hava ve füze saldırıları düzenlediği ve Stepnogorsk, Orihov ve Gülyaypole yerleşimlerinin yakınındaki Ukrayna Savunma Kuvvetleri birimlerinin mevzilerine topçu ateşi açtığı ifade edildi.

Ayrıca, Rus ordusunun Karadeniz ve Azak bölgelerinin yanı sıra Volınsk, Polinsk, Siversk, Tavriçeskoye ve Slavyansk yerleşim birimlerini elinde tutmaya çalıştığı, Luhansk bölgesindeki Popasna, Rubijne yerleşimlerinin kontrolünü ve Mariupol şehrini de ele geçirmeye odaklandığı kaydedildi.

İSTANBUL GÖRÜŞMELERİNDEN 'KISMİ ATEŞKES' KARARI

Rusya ve Ukraynalı heyetler geçtiğimiz günlerde barış görüşmeleri için İstanbul'a geldi. İlk görüşme ise dün Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşti. Barış masasındaki görüşme 4 saat kadar sürdü, masadan umut veren kararlar çıktı. Rusya ilk kez, bazı konularda uzlaştıklarını açıkladı. Rus temsilci, Kiev ve Çernihiv'de kısmi ateşkes ilan edileceğini belirtti.Ukrayna heyeti ise Türkiye'nin içinde olduğu 8 ülkenin garantör olmasını istediklerini, ''NATO'ya girmeyeceklerini fakat AB'den de vazgeçmeyeceklerini'' belirtti.

İstanbul görüşmeleri sonuç verdi: Rus ordusu Kiev ve Çernihiv'den çekiliyor

Öte yandan iki tarafın barış görüşmelerinin bugün de İstanbul'da devam etmesi bekleniyor. Ayrıca Ukrayna heyeti, İstanbul'daki yüz yüze görüşmelerin ardından müzakerelerin çevrim-içi olarak devam edeceğini de belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...