Tgrt Haber
15 Aralık 2015 11:04

'Ruslar Suriye'yi deneme tahtası olarak kullanıyor'

Suriye'deki IŞİD hedeflerini Lazkiye'deki hava üssü yerine kilometrelerce uzaktaki Hazar Denizi ve Akdeniz'de bulunan savaş gemileri ve denizaltılardan atılan uzun menzilli füzelerle vuran Rusya'nın bu yöntemle yeni nesil silahlarını denediği öne sürülüyor.

'Ruslar Suriye'yi deneme tahtası olarak kullanıyor'
rusya, suriye, füze,

Suriye'deki IŞİD hedeflerini Hazar  Denizi ve Akdeniz'de bulunan savaş gemileri ve denizaltılardan atılan modern  füzelerle vuran Rusya'nın yeni silahlarını test etmek için Suriye'yi "deneme  tahtası" olarak kullandığı belirtiliyor. Soğuk Savaş döneminin en önemli askeri güçlerinden biri olan Rusya,  2008 yılında Gürcistan ile girdiği savaşta, kara ve hava güçlerinin zayıf  performansı nedeniyle eleştirilmiş, o dönemde başbakan olan Vladimir Putin, bu  savaşla zaafları ortaya çıkan ordunun kapsamlı bir reform programıyla modernize  edilmesi ve yeni silahlar üretilmesi politikasını benimsemişti. Bu dönemde  ekonomik sıkıntılarla da boğuşan Rusya, ordunun güçlendirmesi için kaynak  bulmakta zorlanmıştı.
 
Putin liderliğinde eski günlerine dönmek için çabalayan Rusya,  reformlarının meyvesini toplamaya başlayarak, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu  yana eski Sovyetler Birliği ülkelerine olanlar dışında ilk askeri operasyonunu  Suriye'ye düzenledi.
 
Senelerdir Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a desteğini eksik etmeyen  Moskova yönetimi, rejime "teröristlerle" mücadele için de çok sayıda tank, ağır  silah ve roketatar yardımında bulundu. Lazkiye'de kurduğu hava üssüne onlarca  savaş uçağı da yığan Rusya, bugüne kadar Suriye'de çok sayıda hava saldırısına  imza attı.
 
Rusya'nın son dönemde Suriye'deki hedefleri havadan vurmak yerine  kilometrelerce uzaktan, gelişmiş uzun menzilli füzelerle yok etmeye çabalaması  dikkati çekiyor.
 
Önce ekim ayında Hazar Denizi'nin güneybatısındaki savaş gemilerinden  fırlatılan modern uzun menzilli Kalibr-NK füzeleriyle IŞİD hedeflerini vurduğunu  açıklayan Rusya, geçen hafta da örgütün başkent ilan ettiği Rakka'daki  noktaların, Akdeniz'de konuşlu denizaltıdan atılan cruise füzeleriyle hedef  alındığını duyurdu.
 
Uzmanlar, "Rusya'nın Suriye'deki hedefleri havadan vurma imkanına  sahipken, çok daha uzak mesafeden füzeler kullanarak vurmasını, ülkenin yeni  silahlarının etkili olup olmadığını görmek için Suriye'yi deneme tahtası olarak  kullandığı" şeklinde yorumluyor.
 
"Rusya, bunu ABD ve NATO üyelerine gözdağı vermek için yapıyor"
 
Brookings Enstitüsü'nde, Rusya'nın askeri reformları ve çatışma  yönetimi konularında çalışmalar yapan kıdemli araştırmacı Pavel Baev, AA  muhabirine Rusların Suriye'de yeni silahlarını test ettiğini söyledi.
 
Baev, Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurmak için özellikle Hazar  Denizi'ndeki gemilerden uzun menzilli cruise füzesi kullanmaya taktiksel veya  operasyonel olarak kesinlikle ihtiyaç olmadığını belirterek, Rusların sıklıkla  bombaladığı muhalif grupların da yok edilmesi için uzun menzilli füze  kullanılmasını gerektirecek hedefler olmadığına işaret etti.
 
Baev, "Tüm bunlar stratejik gücün planlanmış göstergeleridir ve  Suriye'deki savaşla hiçbir alakası yok" ifadesini kullandı.
 
"Zor Zamanlarda Rus Ordusu" ve "Rusya'nın Enerji Politikası ve Askeri  Gücü: Putin'in Mükemmellik Arayışı" kitaplarının yazarı olan Baev, Rusların  cruise füzesi kullanımını "siyasi bir silah" olarak nitelendirdi.
 
Baev, Rusya'nın bu teknolojisiyle Batılı ülkelere mesaj vermeye  çalıştığını dile getirerek, "Denizden ve havadan atılan cruise füzeleri  kesinlikle siyasi bir silah. Bu füzelerin kullanımı aynı zamanda diğer stratejik  silah sistemlerinin, özellikle Bulava füze sisteminin Suriye'de test edilmesiyle  aynı döneme rastlıyor. Tüm bunlar sadece ABD'yi etkilemek için değil aynı zamanda  Türkiye'ye ve NATO'nun Avrupalı üyelerine gözdağı vermek için kullanılıyor" diye  konuştu.

"Suriye'de hedefleri vurmak için cruise füzeleri kullanmaya gerek  yok"
 
ABD'nin eski Ukrayna Büyükelçisi olan, Brookings Enstitüsü'nde görev  yapan diğer uzmanı Steven Pifer da Rusların Suriye'yi silahlarını "deneme  tahtası" olarak kullandığını söyledi.
 
Rusya'nın Suriye'de bir hava üssü bulunmaması, aynı zamanda IŞİD'in  hava savunma sistemine sahip olması halinde Rusların cruise füzelerini  kullanmasının mantıklı olacağını kaydeden Pifer, "Ancak bu iki durum da geçerli  değil. Dolayısıyla hem denizaltıdan hem de Hazar Denizi'nden cruise füzelerini  atması, Rusya'nın Suriye'yi bu silahlarını operasyonel durumlarda denediği yer  haline getiriyor. Böylece Rusya silahlarını operasyonel olarak test etmesinin  yanı sıra Batı ve NATO'ya kapasitesini gösteriyor" ifadesini kullandı.
 
Pifer, Rusya'nın Suriye'deki askeri üssünden kalkan savaş uçaklarıyla  IŞİD hedeflerini rahatlıkla vurabileceğine de dikkati çekti.
 
Rusya'nın ABD'nin 25 yıl önce sahip olduğu cruise füzelerine hali  hazırda sahip olduğunu kanıtlamak istediğini anlatan Pifer, "Rus ordusu, ekonomik  kaynakların yetersizliğinden dolayı 1990 ila 2000 yıllarında oldukça zayıftı.  Rusya şimdi bu türde cruise füzelerine sahip olduğunu, ordusunun güç kazandığını  ve uzun menzilli konvansiyonel silahlarla hedefleri vurma kapasitesine sahip  olduğunu net bir şekilde göstermek istiyor" dedi.
 
Rusya'nın Suriye'deki kullandığı silahlar
 
Rusya, Suriye'de hava operasyonlarına başladığı 30 Eylül'den bu yana  envanterinde yer alan farklı özelliklerdeki hava araçları, yeni geliştirdiği  çeşitli bomba ve füzeler ile savaş gemisi ve denizaltıları kullandı.
 
Suriye'deki hava operasyonlarında önce Hmeymim Hava Üssü'ne  konuşlandırdığı jetleri kullanan Moskova yönetimi daha sonra bu kapsama Rusya'dan  havalanan uzun mesafeli bombardıman uçaklarını dahil etti. Rusya, Suriye'deki  hedeflere havadan uçaklarla, Hazar Denizi'nden gemilerle ve Akdeniz'den  denizaltıyla "Kalibr" isimli seyir füzesi fırlattı.
 
Kremlin yönetimi, modern Rus silahlarının Suriye'deki savaş ortamında  gerçek hedeflere karşı kullanılmasını, bu ekipmanın denenmesi ve geliştirilmesi  için önemli bir fırsat olarak görüyor.
 
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün Kremlin Sarayı'nda, Devlet  Başkanı Vladimir Putin'e verdiği raporda, bu görüşü teyit edecek türden ifadeler  kullandı. Şoygu, "Kalibr füzeleri bir kez daha uzak mesafade etkili olduğunu  gösterdi. Füzelerin hem fırlatılışını hem de uçuşunu test ettik ve hedefleri  vurduğunu saptadık" dedi.
 
Şoygu, Putin'e "Mayıs ayında yeni silahlarımızı tüm şartlarda deneme  talimatı vermiştiniz. Hazar Denizi'ndeki gemilerden füze fırlatmıştık. Şimdi ise  Akdeniz'den gerçek hedeflere gerçek atış yapmayı denedik" ifadelerini kullandı.
 
Putin de 3 Kasım'da Kremlin Sarayı'nda Federasyon Konseyi'ne hitap  ettiği konuşmasında "Modern Rus silahları etkili olduğunu gösterdi. Savaş  ortamında bu silahların pratikte kullanılmasının eşsiz değeri analiz ediliyor ve  silahlarımız ve askeri ekipmanımızın geliştirilmesinde bu pratik bilgilerden  istifade edilecektir" demişti.
 
Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarında kısa mesafeli savaş  uçaklarından, uzun mesafeli ağır bombardıman uçaklarına kadar yüzün üzerinde  uçak, havadan ve denizden atılan seyir füzelerinden, beton delme özelliğine sahip  bombalara kadar çeşitli patlayıcılar kullanılıyor.
 
Bilindiği kadarıyla Rusya'nın Hmeymim'deki üssünde, Su-34, Su-24M,  Su-25 tipi bombardıman ve  Su-30 tipi avcı uçakları bulunuyor. Üste ayrıca, Mi-24  ve Mi-8 tipi helikopterler ve insansız hava araçları (İHA) da yer alıyor. Tank ve  zırhlı personel taşıyıcı araçların bulunduğu üsse kısa bir süre önce S-400 Hava  Savunma Sistemi konuşlandırıldı.
 
Suriye'deki operasyonlara, Rusya'dan havalanan, Tu-160, Tu-95MS ve  Tu-22 tipi uzun mesafeli bombardıman uçakları da katılıyor.
 
Rusya, Suriye'deki hedeflere  Hazar Denizi'ndeki gemilerden,  Akdeniz'deki denizaltından ve uçaklardan cruise füzesi fırlattı. Ayrıca, Moskova  isimli savaş gemisi de Tartus üssünü korumak üzere Akdeniz'de bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...