Tgrt Haber
06 Eylül 2021 12:35

Rusya 45 Kırım vatandaşını gözaltına aldı

Rusya'da aralarında Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in de içinde bulunduğu 5 Kırım Tatar Türk'ünün gözaltına alınmasının ardından düzenlenen protestoda en az 45 Kırımlı gözaltına alındı.

Rusya 45 Kırım vatandaşını gözaltına aldı
rusya,kırım,gözaltı

Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'da yasaklanmış örgüt ve organizasyon olarak kabul edilen Kırım Tatar Meclisi ile herhangi bir ilişkisi olanlara yönelik gözaltılar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 5 Kırımlı, Kırım Meclisi ile ilişkisi olduğunu tespit etmesinin ardından Rusya İstihbarat Servisi (SBU) tarafından gözaltına alındı.

Yapılan gözaltılara karşı Sivastopol'da protesto düzenledi. Gösteri sırasında 45'ten fazla kişinin gözaltına alınmasıyla bölgede tansiyon yükseldi. Gözaltına alınanlar arasında, Kırım Kurultay Başkanı Zair Smedlyayev, Kırım Meclis Üyesi Lemmar Yunusov gibi isimler de bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Kırım’da, 3-4 Eylül’de, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal de dahil olmak üzere 5 Kırım Tatarı alıkonuldu. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Kırım Tatarlarını, Rusya Ceza Kanunu’nun 281. maddesi uyarınca güya 'sabotaj' düzenlemekle suçluyor. Alıkonulan 5 Kırım Tatarı bugün mahkemeye çıktı.

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, bugün Twitter'dan protestoya ilişkin paylaşımında Kıyiv’de Rusya Büyükelçiliği önünde yeni alıkonulan Kırım Tatarlarını desteklemek için bir araya geldiklerini duyurdu.

Umerov, şu ifadeleri kullandı:

''Dün Kremlin bir kez daha dünyaya işgalci ve saldırganlığıyla gerçek yüzünü gösterdi. Rusya’yı KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in yanı sıra diğer Kırım Tatarları; Eldar Odamanov’u, Aziz Ahtemov’u, Aziz Ahtemov’u, Şevket Useinov’u ve Rusya tarafından yasadışı olarak alıkonulan yüzlerce kişiyi serbest bırakmaya çağırıyoruz.''

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...