Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Haziran 2015 16:50

Rusya-ABD-NATO hattında kriz derinleşiyor

Putin, nükleer başlık taşıyan 40 kıtalararası füzenin envantere ekleneceğini açıkladı, bunun üzerine NATO tüm irtibatı kesti.

Rusya-ABD-NATO hattında kriz derinleşiyor
rusya, abd, nato,

Rusya'nın bölgedeki hâkimiyetine karşı ABD’nin Litvanya, Letonya ve Estonya’nın da aralarında bulunduğu bazı NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerine orta menzilli füze yerleştirme ve askeri teçhizat göndermeye hazırlandığı yönündeki haberlere Moskova’dan çok sert tepki geldi. Putin, nükleer başlık taşıyan 40 kıtalararası füzenin envantere ekleneceğini açıkladı. NATO ise "nükleer" hamle karşısında Moskova ile irtibatı kesti. ABD medyasında yer alan haberler üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin doğu Avrupa’ya askeri teçhizat yerleştirmesinin, Rusya-NATO anlaşmasının baltalanmasına neden olacağı belirtildi.
Ardından Kremlin'den tehdit gibi bir hamle daha geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2015 sonuna dek nükleer başlık taşıyan 40 kıtalararası füzenin envantere ekleneceğini açıkladı. 
Moskova’da düzenlenen “Ordu-2015” askeri forumunda konuşan Putin, “Bu füzelerin tamamı Batı’nın geliştirmekte olduğu füze kalkanını yüzde 100 delme özelliğine sahip olacak. Rusya silahlanma yarışına girmek niyetinde değil. Ancak elimizdeki silahları 2020 yılında yüzde 70 oranında yenilemeyi amaçlıyoruz. Belirlediğimiz bu hedef ülkemizin güvenliği için yerine getirilecek” dedi.

RUSYA'NIN KARARI ÇOK TEHLİKELİ

NATO ve ABD ise Rusya’nın “nükleer silah gücünü genişletme” stratejisine sert tepki gösterdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Putin’in demeci bir süredir Rusya’nın sergilediği tavır ve davranışları destekliyor. Rusya’nın genel olarak savunmaya, özel olarak da nükleer kapasitesine yatırım yaptığını görüyoruz” dedi. 
“Rusya’nın bu nükleer tehdidi, gayri meşru, istikrar bozucu ve tehlikeli” diyen Stoltenberg, şöyle konuştu: “Bu üzerine eğildiğimiz bir şey ve güçlerimizin çevikliğini ve hazırlığını artırmamızın da nedenlerinden biri.” 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Putin’in açıklamasından duydukları kaygıyı dile getirdi ve kararı “eski Sovyetler Birliği topraklarında nükleer silahları imha etmek için yapılan anlaşmanın ihlali” olarak değerlendirdi. 

NATO RUSYA'YLA İRTİBATI KESTİ

Tüm bu gelişmelerin ışığında NATO, Moskova ile özel telefon hattı dâhil tüm irtibatını kesti. NATO ile Rusya arasında iplerin tamamen koptuğunu Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov Moskova’da açıkladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...