Tgrt Haber
19 May 2022 10:03 - Güncelleme : 19 May 2022 10:16

Rusya açıkladı: Teslim olan Ukraynalı askerleri esir kapına götürdük

Rusya, kontrolüne geçirdiği Mariupol'deki son kale Azovstal Fabrikası'ndan teslim olan 959 Ukraynalı askeri esir kampına götürdüğünü açıkladı.

Rusya açıkladı: Teslim olan Ukraynalı askerleri esir kapına götürdük
Ukrayna,Rusya

Rusya’nın en ağır saldırılarına maruz kalan kritik şehir Mariupol'deki Azovstal Fabrikası'nda kalan son 959 savaşçı da dün teslim olmuştu. Rusya, Ukraynalı askerleri esir kamplarına götürüldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, son iki günde Mariupol'de Azovstal Metalürji Fabrikası sahasından 959 Ukraynalı askerin teslim olduğunu bildirmişti. Azovstal Metalürji Fabrikası'ndaki Ukrayna askerlerinin durumuyla ilgili bilgi veren Konaşenkov, fabrika sahasında bulunan Ukrayna askerleri ve Azov taburu mensuplarının teslim olmaya devam ettiğini belirtmişti.

YARALILAR HASTANEDE 

Konaşenkov, "Bir gün içinde, 29'u yaralı 694 savaşçı, 16 Mayıs'tan bu yana 80'i yaralı olmak üzere 959 savaşçı teslim oldu. Yaralılardan 51'i ihtiyaç duyduğu için (sözde) Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde Novoazovsk'ta hastaneye yerleştirildi" ifadesini kullanmıştı.

Rus ordusunun Ukrayna'daki saldırısının devam ettiğini kaydeden Konaşenkov, “172 uçak, 125 helikopter, 927 insansız hava aracı, 311 hava savunma füze sistemi, 3 bin 139 tank ve zırhlı araç, 389 çok namlulu roketatar, 1548 obüs ve havan topu, 2 bin 997 özel askeri araç imha edildi" diye konuşmuştu.

MARİUPOL’DE UKRAYNA’NIN SON KALESİ

Ukrayna da Mariupol kentinde haftalardır Rus ordusunun kuşatması altındaki Azovstal fabrikasında direnişin sona erdiğin açıklamıştı. Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, “Kahramanlarımızın Azovstal fabrikasını savunma görevi sona erdi” demişti. Tesisteki 53 yaralı Ukraynalı askerin Rusya'nın kontrolündeki Novoazovsk hastanesinde tedavi altına alındığı, 211 kişinin de başka bölgelere tahliye edildiği kaydedildi. İçeride kalanları kurtarmak için de çalışmaların sürdüğü ifade etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Bugün çok zor bir gün. Çocukları eve getirme çabaları sürüyor. Bunun için zaman lazım” demişti. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar ise, yaralı Ukraynalı askerin esir durumdaki Rus askerleriyle takas edileceğini söylemişti. 

Rusya açıkladı: Teslim olan Ukraynalı askerleri esir kapına götürdük

TÜRKİYE TEKLİFTE BULUNMUŞTU

Rusya, geçen ay stratejik öneme sahip liman kenti Mariupol'ü ele geçirdiğini duyurmuştu. Kentteki Ukrayna güçleri ve aşırı milliyetçi Azov Taburu savaşçıları, çok sayıda siville beraber Azovstal fabrikasına sığınmıştı. Sivillerin çoğu fabrikadan tahliye edilirken Ukraynalı savaşçılar Rusya'nın “Teslim olun” çağrısını reddetmişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önceki gün “Türkiye, Ukrayna’da Rusya’nın kuşatmasındaki Azovstal fabrikasından yaralı askerlerin ve sivillerin tahliyesi için gemi gönderme teklifinde bulundu” açıklaması yapmıştı.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...