Tgrt Haber
28 Ocak 2022 09:37

Rusya Dışişleri'nden Ukrayna açıklaması: Savaş fikrini dahi kabul etmiyoruz

Rusya-Ukrayna hattında gerilim gün geçtikçe tırmanıyor. En son Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklama azda olsa gerilimi düşürecek nitelikte. Rusya’nın kimseye saldırmak istemediğini defalarca belirtildi açıklamada, “İki halk arasındaki savaş fikrini dahi kabul etmiyoruz” denildi.

Rusya Dışişleri'nden Ukrayna açıklaması: Savaş fikrini dahi kabul etmiyoruz
Rusya,Ukrayna,Dışişleri Bakanlığı

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim 2014’ten bu yana şiddetli bir şekilde sürüyor. Tüm dünya Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıkma ihtimalini endişeyle takip ediyor. Rusya’nın Ukrayna sınırında askeri faaliyetleri arttırmasına rağmen yapılan açıklamalarda, bölgedeki varlığını inkar ediyordu.

Rusya tarafından en son 20 Ocak’ta yapılan açıklamada,  “sorumlu” olunan bölgelerde, seri askeri tatbikatlar gerçekleştirileceğini bildirdi. Askeri faaliyetlerin denizlerde de artacağını belirtildi. Rusya’dan gelen askeri tatbikat açıklamalarından sonra Ukrayna Donbas hattına doğru 120 bin asker ve askeri teçhizatı sevk ettiği iddia ediliyor.

Rus-Ukrayna hattındaki gerginliğin her geçen gün arttığı bu günlerde, Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Aleksey Zaytsev bir açıklama geldi.

“SAVAŞ FİKRİNİ DAHİ KABUL ETMİYORUZ”

Zaytsev, "Rusya'nın kimseye saldırmak istemediğini defalarca açıkladık. İki halk arasındaki savaş fikrini dahi kabul etmiyoruz. Ancak, Ukrayna’yı yönlendiren denizaşırı güçler farklı düşünüyor. Onlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ve tüm Batı dünyasını kendisine karşı çevirmesi gerektiği yönündeki senaryoya bağlı kalma niyetindeler” ifadelerini kullandı.

“NATO ÜLKELERİ ÇATIŞMAYI KÖRÜKLÜYOR”

Batı'nın Ukrayna'da durumu gerginleştirdiğine işaret eden Zaytsev, "NATO ülkelerinin, Ukrayna’nın doğusunda çatışmayı körüklemekten ve Ukrayna’nın iç meselelerine müdahale etmekten vazgeçeceğini umuyoruz. Bu, Ukrayna’daki tarafların mevcut anlaşmazlıkları doğrudan diyalog aracılığıyla çözmesini sağlayacak." şeklinde konuştu.

“NATO, GÜÇLERİNİ GERİ ÇEKSİN”

NATO'nun Doğu Avrupa'dan askeri güçlerini çekmesi gerektiğini vurgulayan Zaystev, şunları kaydetti:

"NATO Doğu Avrupa'daki ülkelerden güçlerini çekerse, askeri gerginlik azalacak. Bunu yapmaya çağırıyoruz. Bu, güvenlik garantileri konusunda NATO'ya sunduğumuz tekliflerin temel unsurlarından biridir."

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...