Tgrt Haber
23 May 2022 15:06 - Güncelleme : 23 May 2022 15:33

Rusya küresel gıda krizinde de Batı'yı suçladı: Problemin kaynağı biz değiliz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, küresel gıda krizinde de Batı'yı suçladı. Peskov, problemin kaynağı olmadıklarını iddia etti.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna'nın işgalinin ardından Rusya'ya yaptırımlar peş peşe gelmişti.
rusya,ukrayna
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna'nın işgalinin ardından Rusya'ya yaptırımlar peş peşe gelmişti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Batı'nın Rusya'ya yaptırımları devam ederken Kremlin küresel gıda krizini tetiklediği gerekçesiyle Batı'yı suçladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya her zaman güvenilir bir tahıl ihracatçısı olmuştur” açıklamasında bulundu. Peskov ayrıca, Birleşmiş Milletler’in (BM) dünyanın kıtlığa neden olacak bir yiyecek krizi ile karşı karşıya olduğuna dair değerlendirmeleriyle aynı fikirde olduklarını ifade etti:

“Problemin kaynağı biz değiliz. Dünyada açlığa yol açan problemin kaynağı, bize yaptırım uygulayanlar ve yaptırımların kendisidir.''

''RUSYA ENGELLEMEDİ''

Batı tarafından Ukrayna'ya silah gönderildiğini söyleyen Peskov, Ukrayna'nın demiryolu hatlarını kullanarak Polonya'ya buğday ihraç etmesinin Rusya tarafından engellenmediğini de sözlerine ekledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya, Türkiye, Ukrayna, ABD ve BM ile Ukrayna’daki tahıl ihracatını eski haline döndürmek için yoğun çaba halinde olduklarını belirtmişti. Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık 3’te 1’lik kısmını oluşturuyor.

BM'DEN PUTİN'E ÇAĞRI: EĞER KALBİNİZ VARSA...

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde düzenlenen bakanlar düzeyi toplantıda konuşan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, küresel gıda güvenliğine dikkat çekmişti. Direktör Beasley, ''Başkan Putin size sesleniyorum, eğer bir kalbiniz varsa lütfen bu limanları açın.' demişti.

Ukrayna limanlarında depolanan tahılların ihraç edilememesinin ''küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş'' olduğunu söyleyen Beasley, limanlar açılmazsa ''kıtlık ve zorunlu kitlesel göç'' yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

UKRAYNA LİMANLARI AÇILMALI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise küresel açlık seviyesinin yeni bir rekora doğru gittiğini ve ciddi derecede gıda güvensizliği ile karşı karşıya olanların son iki yılda 135 milyondan 276 milyona çıktığını söylemişti. 500 binden fazla kişinin kıtlık koşullarında yaşadığına dikkati çeke Guterres, bu rakamın 2016'dan beri yüzde 500 arttığını kaydetmişti.

Ukrayna ve Rusya'nın dünyanın buğday ve arpa ihtiyacının neredeyse üçte birini ve ayçiçek yağı ihtiyacının yarısını karşıladığını belirten Guterres, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yeniden yapılabilmesi için, Rusya, Ukrayna, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği ile yoğun temas içinde olduklarını ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...