Tgrt Haber
22 Eylül 2016 15:10

Rusya uçuşa yasak bölge önerisini reddetti

Türkiye ve ABD'nin gündeme getirdiği Suriye'de bazı noktaların rejim uçaklarına kapatılması teklifi, Moskova tarafından kabul edilmedi. Dışişleri Bakanı Ryabkov'a göre, Washington öneriyle Rus uçaklarının da yasaklanmasını istiyor.

Rusya uçuşa yasak bölge önerisini reddetti
rusya,uçuşa yasak bölge,

Suriye'de geçici ateşkesin sona ermesiyle çatışmalar tekrar başlarken, Türkiye ve ABD'nin gündeme taşıdığı 'uçuşa yasak bölge' önerisi Şam rejiminin en önemli partneri Rusya tarafından reddedildi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD'nin Suriye'de sadece Suriye ordusunun değil Rus hava güçlerinin de uçuş gerçekleştirmesinin yasaklanmasını önerdiğini belirtti.
Ryabkov'a göre, Suriye'de Rus ordusu dahil tüm hava güçlerinin belirli bölgelerde uçuşlarını durdurması şeklindeki önerinin işleme şansı yok. Ryabkov "Bu şema, ABD ve diğer aktörler, sorununun çözümünün savaştan geçtiğine emin olan yapıların güç kullanmamasını sağlayana kadar uygulanabilecekmiş gibi görünmüyor" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, BM Güvenlik Konseyi'ndeki Suriye toplantısında, muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerde Suriye uçaklarının uçuşunun yasaklanması gerektiğini söylemişti. Kerry, "Suriye ordusu ülkenin kuzeyindeki kilit bölgelerde hava saldırısı düzenlememeli" diye konuşmuştu.
BM Genel Kurulu'ndan dünyaya seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, daha önce birçok kez dile getirdiği uçuşa yasak bölge önerisini bir kez daha yinelemişti:
"Azez'den Fırat'a kadar bir terör koridoru olmaktan çıktı ve böylece burası bir barış koridoru haline gelmiş bulunuyor... Yine bu bölgede, ülke dışına gitmiş mültecilerin de kullanacağı tüm sosyal donatılara sahip yerleşim yerleri inşa etmeyi planlıyoruz. Bunun için güvenli alan haline getirdiğimiz yerlerin uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik kararlı bir duruş göstermeli ve birlikte çalışmalıyız."

ABD ve Türkiye'nin önerisine, Almanya da yaptığı açıklamayla destek vermişti.
BİRBİRLERİNİ SUÇLUYORLAR
9 Eylül'de ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov tarafından ilan edilen ateşkes, Kurban Bayramı'nın birinci günü olan 12 Eylül'de gün batarken başlamış ve bir hafta sürmüştü. Bir haftalık sürede silahlar kısmen sussa da, Washington ve Moskova'nın anlaşamaması üzerine insani yardımlar özellikle Halep'e ulaştırılamamıştı.
Ateşkes sürerken Deyr ez Zor'da 62 Suriye askerinin koalisyon uçakları tarafından vurulması, ateşkesin bitmesinden saatler sonra ise Halep'te Birleşmiş Milletler (BM) yardım konvoyunun bombardımana tutulması iç savaş ülkesinde dengeleri yeniden bıçak sırtına getirdi. ABD ve Rusya, iki saldırı sonrasında halen birbirini suçluyor.

Ateşkesin sona ermesinden iki gün sonra ise, yardıma en çok ihtiyaç duyan Halep kenti yeniden şiddetli hava saldırılarına hedef oldu. Savaş uçaklarının salıyı çarşambaya bağlayan gece boyunca şehri ve çevresini defalarca bombaladığı, sabahın ilk saatlerine kadar yüzden fazla patlamanın duyulduğu bildiriliyor.

Bir zamanların ekonomi ve kültür metropolünün doğusu 2012 ortasından bu yana muhaliflerin kontrolünde, batısı ise hükümete bağlı birliklerin elinde.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...