Tgrt Haber
28 Şubat 2022 18:11 - Güncelleme : 28 Şubat 2022 21:51

Son dakika! Rusya ile Ukrayna ateşkes için masada! İlk gün tek karar çıktı...

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin beşinci günü geride kalırken, tüm dünyanın gözü müzakere masasında. Taraflar Belarus sınırında masaya oturdu. Kiev, Kırım ve Donbass da dahil olmak üzere Ukrayna'daki tüm Rus birliklerin geri çekilmesini talep etti. Gün boyu karşılıklı açıklamalar geldi. İlk gün görüşmelerinden 'ortak bildiriye kadar hiçbir ayrıntının paylaşılmaması' yönünde karar çıktı. Taraflar ayrıca ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
Belarus sınırındaki müzakereler öğlen saatlerinde başladı. Taraflar ortak bildiriye kadar ayrıntı paylaşmama konusunda uzlaştı.
Belarus sınırındaki müzakereler öğlen saatlerinde başladı. Taraflar ortak bildiriye kadar ayrıntı paylaşmama konusunda uzlaştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askerî operasyonun beşinci gününe girildi. Rus ordusu, başkent Kiev dahil birçok bölgede ilerlemeye çalışırken Ukrayna da direnişi sürdürdü. Ağır bombardımana rağmen Ukrayna, bazı şehirlerde kontrolü tekrar ele geçirdi. Savaşın dördüncü gününde ateşkese yönelik ilk adım atılmış, taraflar Belarus sınırında görüşme kararı almıştı. Bugün öğle saatlerinde müzakere masasında bir araya gelen Rusya ve Ukrayna heyetlerinin görüşmesi yaklaşık 6 saat sürdü.

TÜM RUS BİRLİKLERİ GERİ ÇEKİLSİN

Görüşmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Ofisi'nden yapılan açıklamada ise, Kiev'in Kırım ve Donbass da dahil olmak üzere Ukrayna'daki tüm Rus birliklerinin geri çekilmesini talep ettiği belirtildi.

Son dakika! Rusya ile Ukrayna ateşkes için masada! İlk gün tek karar çıktı...

KRİTİK GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ukrayna heyeti sabah erken saatlerde müzakerelerin yapılacağı sınıra geldi. Ukrayna heyetinde Halkın Hizmetkarı Partisi Grup Başkanı, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Podolyak, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu heyeti Başkanı birinci yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna milletvekili Rustem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer alıyor.

KENDİNİZ GÜVENDE HİSSEDEBİLİRSİNİZ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin açıklamalarının ardından müzakere karmaşası da son bulmuş oldu. İki ülke, "ön koşulsuz" olarak görüşme yapmak için anlaşmaya vardı. Müzakerede ilk sözü Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey aldı. Makey konuşmasında "Kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Bu bizim için kutsal bir görev" ifadelerini kullandı.

Son dakika! Rusya ile Ukrayna ateşkes için masada! İlk gün tek karar çıktı...Ukrayna heyeti. 

'RUSYA ANLAŞMAK İSTİYOR'

Interfax haber ajansı, Rus müzakerecinin Rusya'nın en kısa sürede Ukrayna ile anlaşmaya istekli olduğunu aktardı. Müzakerecinin “Her türlü anlaşma iki tarafın da çıkarına olacaktır” dediği vurgulandı.

MÜZAKERELERİN YAPILACAĞI SALON

Salona Rusya, Belarus ve Ukrayna bayraklarının yerleştirildiği ve müzakere masasının kalemler ve kağıtlarla birlikte hazır hale getirildiği görüldü. Bakanlık, paylaşıma, "Belarus'ta Rusya-Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapmak için her şey hazır. Heyetlerin gelmesini bekliyoruz." notu düşüldü.

Son dakika! Rusya ile Ukrayna ateşkes için masada! İlk gün tek karar çıktı...

ORTAK BİLDİRİ OLMADAN HİÇBİR AYRINTI PAYLAŞILMAYACAK

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, öğle saatlerinde başlayan kritik görüşmenin sona erdiğini duyurdu. Ukrayna Devlet başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych da görüşmeye dair bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Kiev yönetiminin Rusya ile müzakerelerdeki pozisyonunun ateşkes ve Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu ifade etti. Arestovych, tarafların Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun olarak ortak bir bildiri yayınlamadan müzakerelerin hiçbir ayrıntısının kamuoyuna açıklanmayacağını vurguladı.

Ayrıca Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı.

"Pozisyonumuz çok net, ön koşul ve ültimatom yok" diyen Arestovych, "Ukrayna, ateşkes ve tüm Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi konusunda ısrarcı" ifadelerini kullandı. Arestovych, bu durumun özellikle Rus kuvvetlerinin Kırım ve Donbass'tan çekilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Müzakereye giden süreçte neler yaşandı... 

PUTİN TEHDİT ETTİ

Ukrayna’ya süre veren Rusya ise Belarus’ta diretti. Putin, hem Avrupa’ya rest çekmek hem de Ukrayna’yı masaya oturtmak için nükleer kartını çıkardı. Rus lider “Ekonomik alanda gayrimeşru yaptırımları kastediyorum. NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu yüzden Savunma Bakanı’na Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emrediyorum” ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Putin’in kararını “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirdi. ABD ise "gereksiz ve gerginliği artırıcı bir adım" olarak nitelendirdi.

UKRAYNA: BU BİR ZAFER

Ardından açıklamalar peş peşe geldi. Rus medyası, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Belarus’un Gomel şehrinde müzakereleri kabul ettiğini duyurdu. Sonra Zelenskiy’nin Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile telefonda görüştüğü açıklandı. Belarus askerlerinin Ukrayna’ya girmeyeceğine söz verdiği öğrenildi. Rusya ve Ukrayna heyetleri Belarus sınırında masaya oturma kararı aldı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba “Rusya’nın ön şartsız olarak görüşmeyi kabul ediyor olması Ukrayna için bir zaferdir. Kesinlikle teslim olmayacağız. Tek bir karış toprağımızdan taviz vermeyeceğiz” dedi.

ZELENSKİY RUSYA’YA DAVA AÇIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın saldırısını meşrulaştırmak için soykırım kavramını manipüle ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanına (UAD) başvuru yaptı. Zelenskiy, Twitter paylaşımında, Rusya'nın bu sebeple sorumlu tutulması gerektiğini ve gelecek hafta duruşmaların başlamasını beklediklerini kaydetti.

BATI’DAN UKRAYNA’YA SİLAH YAĞIYOR

Rus işgaline karşı direnen Ukrayna’ya Batılı ülkeler silah ve mühimmat desteği vermeye başladı. Avrupa Birliği, tarihinde ilk defa askerî mekanizma kurarak, Ukrayna ordusuna 500 milyon avro değerinde silah ve ekipman yardımı yapacağını duyurdu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, gönderilecek silah, mühimmat ve yakıtın yolda olduğunu söyledi. AB, Polonya’yı bu konuda lojistik üs olarak kullanacak. Pentagon’dan üst düzey bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Savunma Bakanlığına, Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık savunma yardımı için yetki verdiğine işaret ederek, “Bu yardımlar arasında tanksavarlar, hafif silahlar, cephaneler olacak” ifadesini kullandı. Almanya da Ukrayna’ya 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi göndereceğini duyurdu. Fransa ise Ukrayna’ya daha fazla askerî ekipman göndereceğini bildirdi. Ukrayna’ya Alman yapımı 50 tanksavar ve 200 Stinger uçaksavar füzesi gönderme kararı alan Hollanda, ayrıca Almanya ile Slovakya’ya bir Patriot hava savunma sistemi göndermeyi değerlendiriyor. Belçika ise Ukrayna’ya 2 bin adet otomatik silah ile 3 bin 800 ton yakıt gönderiyor. NATO ve AB ülkeleriyle istişare içinde gönderilen ekipmanların içinde miğfer, yelek ve yön cihazları gibi malzemelerin bulunduğu bildirildi. Çekya da Ukrayna’ya yaklaşık 7,6 milyon avroluk silah yardımında bulunacağını açıkladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...