Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Aralık 2015 13:33

Rusya, uluslararası mahkemelerin kararlarını geçersiz sayabilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası mahkemeler tarafından alınan kararların Rusya Anayasa Mahkemesi'nce geçersiz sayılmasını öngören yasayı onayladı.

Rusya, uluslararası mahkemelerin kararlarını geçersiz sayabilecek
rusya, karar,

Putin'in imzaladığı yasaya göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)  ve diğer uluslararası mahkemelerin Rusya hakkında aldığı kararlar, "anayasayla  çelişkili" görülürse, geçersiz sayılacak ve uygulanmayacak. Söz konusu yasa teklifi, Uluslararası Lahey Tahkim Mahkemesi'nin  Rusya'yı "usullere aykırı kamulaştırılan" Yukos şirketinin eski hissedarlarına 50  milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmesinden sonra gündeme gelmişti.

Yukos Davası
 
Lahey Tahkim Mahkemesi, Rus Yukos petrol şirketinin usulsüz  kamulaştırıldığı gerekçesiyle Rusya'yı 50 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum  etmişti. Cezanın tahsil edilmesi için Belçika ve Fransa'da bulunan Rusya'ya ait  varlıklara el konulmuştu. Ayrıca AİHM, Eylül 2014'te Yukos hissedarlarının adli koruma ve adli  yargılama haklarının ihlal edilmesini gerekçe göstererek Rusya'yı 1,9 milyar avro  tazminat ödemeye mahkum etmişti.
Yukos petrol şirketi, 1993-2007 yıllarında faaliyet göstermişti. 2003  yılında şirket sahibi Mihail Hodorkovski ve şirket ortağı Platon Lebedev hakkında  sahibi olduğu Yukos petrol şirketinin hisselerini el altından Amerikan Exxon ve  Chevron şirketlerine satmaya çalıştığı iddialarıyla soruşturma başlatılmıştı.  Hodorovski ve Lebedev, vergi kaçırmak suçlamasıyla 10 yıl 10 ay hapis cezasına  çarptırılmıştı. Yukos şirketi, 2004 yılında vergi borçlarına karşılık ihale  yoluyla BaykalFinansGroup, ardından da devlet petrol şirketi Rosneft'e geçmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...