Tgrt Haber
28 Nisan 2014 09:48

Rusya yanlıları televizyon binasını işgal etti

Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te televizyon binasını işgal etti.

Rusya yanlıları televizyon binasını işgal etti
rusya yanlıları, ukrayna, televizyon binası

Ukrayna'nın doğusundaki bazı kent ve ilçelerde kamu binalarını kontrol altına alan Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar, bölgenin en büyük kenti Donetsk'teki televizyon binasını işgal etti. Televizyon binasında bölgenin yerel kanalı dışında televizyon vericileri de bulunuyor. Binayı ele geçiren ve Rusya bayraklarını çeken üniformalı ve maskeli kişiler, Ukrayna kanallarının yalan haber yaptığını iddia ederek, bu kanalların yayınını keseceklerini belirtti. Grubun sözcüsü, bina önünde yaptığı açıklamada, televizyon binasına teknisyenlerin geldiğini, Ukrayna kanalları yerine Rus kanallarının yayınını vereceklerini söyledi.  
İşgal eylemi sırasında yaklaşık 200 kişilik kalabalık da bina önünde toplandı. Bu kişiler, maskeli ve üniformalı gruba destek vererek, federatif bir yapı kurulması için referandum talep eden ve Rusya yanlısı sloganlar attı. Ukrayna'nın doğusunda en az 10 kent ve ilçede valilik, belediye binası, karakol gibi kamu binaları Rusya yanlısı silahlı ayrılıkçı gruplar tarafından işgal altında tutuluyor.
Öte yandan, Rusya yanlısı ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev, yabancı askeri gözlemcilerle basın toplantısı düzenledi. Ponamaryev, yabancı askeri gözlemci heyetinin, kontrollerinde bulunan hududa kendilerinden izin almadan girdiğinden dolayı alıkoyduklarını belirterek, “Onlar, durumun rehinesi oldu” dedi. Ponamaryev, söz konusu yabancı subayların kendilerini daha rahat tutabilmeleri için, bizzat kendisinin misafiri olarak ilan ettiğini kaydederek, onların can güvenliğinin sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu ve yabancı askerlerin ailelerinin de bu konuda rahat olması gerektiğini kaydetti.
Ponamaryev, alıkoydukları yabancı askeri gözlemcilerin, Ukrayna hükumetinin tutukladığı yandaşlarının serbest bırakılması karşılığında salıverilmesi için istişareye hazır olduğunu kaydederek, “Onlar mevcut vaziyetin kurbanı oldu” diye konuştu. Yabancı askeri gözlemciler heyeti başkanı Axel Schneider, kendilerini rehin olarak görmediklerini ve Ponamaryev'in misafiri olduklarını belirterek ancak ne zaman buradan ayrılacaklarını bilemediklerini kaydetti. Schneider, “Biz, birkaç gündür burada, Vyaçeslav Ponamaryev'in elinde bulunuyoruz” ifadesini kullandı. Schneider, kendilerinin AGİT çerçevesinde askeri gözlemci ekibi olarak yöredeki silahlanma ile ilgili gözlemde bulunmak üzere ülkenin güneydoğusunda incelemelerde bulunduklarını belirterek, Slavyansk'taki durumu bildikleri için şehre girmeden, Kramatorsk'tan Donetsk'e dönmek üzere iken tutuklandıklarını ifade etti.  
Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentini kontrolünde tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, AGİT heyeti ile yaptığı görüşmelerin ardından alıkoydukları 8 yabancı askeri gözlemcinin birini, diyabet hastası olmasından dolayı serbest bıraktı. Kentte, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından alıkonulan yabancı askeri gözlemcilerin serbest bırakılma durumuna ilişkin görüşmek üzere bölgeye gelen AGİT heyeti, Rus yanlısı ayrılıkçılarla bir araya geldi. Yapılan müzakerelerin ardından, diyabet hastası olduğu bildirilen Yngwie Thomas Johansson'un salıverildiği bildirildi.
Rus yanlısı ayrılıkçıların sözcüsü Stella Horosheva, yaptığı açıklamada, Yngwie Thomas Johansson'un diyabet hastası olmasından dolayı serbest bırakıldığını, diğer Avrupalı 7 askeri gözlemciyi ise şu an için salıverilmeyeceklerini bildirdi. Rus yanlısı ayrılıkçılarla müzakerelerde bulunan AGİT heyetinden ise görüşmelerin ardından herhangi bir açıklama yapmadı. Heyetin dün akşam üstü Slavyansk'tan ayrıldığı öğrenildi. Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından 3 gün önce kontrollerindeki bölgeye izin almadan girdikleri iddiasıyla alıkonulan yabancı askeri gözlemcilerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere, dün öğle saatlerinde Slavyansk'a gelen AGİT heyeti, Rus yanlısı ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev ile bir araya gelmişti. Rusya yanlıları tarafından alıkonulan ekibin arasında Almanya, Danimarka, Polonya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti’nden askeri gözlemciler ile 5 Ukrayna askeri yetkilisi de bulunuyor.
Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentini kontrolünde tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna Güvenlik Servisi'nin 3 görevlisini yakaladı. Rusya yanlısı ayrılıkçıların ismi açıklanmayan yetkilisi, yaptığı açıklamada, söz konusu güvenlik görevlilerinin, Donetsk'in önde gelen aktivistlerinden İgor Bezler'i yakalamak için düzenlenen operasyon çerçevesinde Kiev'den Donetsk'in Gorlovka kasabasına geldiğini hatırlattı. Ukrayna Güvenlik Servisi bünyesindeki "Alfa" özel güvenlik timinin yarbay, binbaşı ve yüzbaşı rütbeli askeri görevlilerinin operasyon yaptıkları sırada yakalandığını kaydeden yetkili, bu 3 kişinin Gorlovka'dan Slavyansk'a getirildiğini ifade etti. Rus yanlısı ayrılıkçıların yetkilisi, tutuklu Ukrayna Güvenlik Servisi'nin 3 görevlisinin, Ukrayna hükümetince tutuklanan yandaşlarının salıverilmesi karşılığında bırakılabileceğini veya söz konusu durumun çözümüne kadar ellerinde tutuklu olarak kalacaklarını ifade etti.  Yetkili, Ukrayna Güvenlik Servisi görevlilerinin yakalamak için geldiği İgor Bezler'in, Gorlovka Emniyet Müdürlüğü'nü işgal eden ayrılıkçıların liderlerinden olduğunu hatırlattı. Bu arada, Rus basınında, tutuklanan 3 güvenlik servisi görevlisinin kıyafeti çıkartılmış, gözleri bağlanmış ve darbedilmiş haldeki fotoğrafları yayımlandı. Slavyansk'ı kontrol altında tutan ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev, daha önce yaptığı açıklamalarda, tutukladıkları savcı, polis, asker birçok kişinin yandaşlarının salıverilmesi karşılığından serbest bırakılabileceğini bildirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...