Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Ocak 2021 20:01

Rusya'da New START anlaşması uzatıldı

Rusya parlamentosu, ABD ile Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (New START) 5 yıl uzatılmasını onayladı.

Rusya'da New START anlaşması uzatıldı
Rusya,New START

ABD ve Rusya arasında yürürlükte olan son nükleer anlaşma özelliğini taşıyan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (New START) Rusya parlamentosu tarafından 5 yıl uzatılmasına onay verildi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma ve üst kanat olan Federasyon Konseyi’nde, yapılan oylamalar sonucunda New START’ın uzatılması yönünde karar alındı.

Federasyon Konseyi'nin Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Konstantin Kosachev yaptığı açıklamada, New START’ı Rusya'nın ulusal güvenliğini sağlayan iyi bir anlaşma olarak nitelendirerek, “Anlaşma uzatılmasaydı, sınırlar ortadan kalkacak ve bu da bir silahlanma yarışı için fırsat meydan getirecekti” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Duma'da ise yaptığı konuşmada, “Anlaşmanın özü, imzalandığı şekliyle, herhangi bir değişiklik yapılmadan 5 yıl uzatılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Putin, Dünya Ekonomik Forumunda (WEF) yaptığı konuşmada ise, ABD ile New START anlaşmasının uzatılması konusuna yönelik, "Şüphesiz bu doğru yönde atılmış bir adım" demişti.

Putin’in imzası bekleniyor
Parlamentonun kararının ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararı imzalaması ile ABD ile olan nükleer anlaşma resmen onaylanmış olacak.

Biden-Putin arasındaki ilk telefon görüşmesinde de ele alınmıştı
Kremlin ve Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamalarda, iki liderin New START anlaşmasını ele aldığı aktarılmıştı.

Putin ve Trump anlaşamamıştı
Rus basınında yer alan haberlerde ise, anlaşmanın Rusya’nın şartlarına göre kabul edildiği belirtildi. Rusya ve ABD, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmanın uzatılması için yeni şartlar eklemek istemesi nedeni ile anlaşamamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...