Tgrt Haber
08 Haziran 2022 08:47 - Güncelleme : 08 Haziran 2022 08:59

Rusya'dan AB'ye bir rest daha: AİHM kararlarını tanımıyoruz

Ukrayna’yı işgal girişimine devam eden Rusya’dan AB’ye bir rest daha geldi. Rusya Federal Meclisi'nin alt kanadı Devlet Duması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının artık uygulanmaması kararını oy birliğiyle etti.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Rusya'dan AB'ye bir rest daha: AİHM kararlarını tanımıyoruz
Rusya,Ukrayna,AB,AİHM

Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta verdiği saldırı emriyle Rus ordusunun Ukrayna’yı işgal girişiminde 3 ay geride kaldı. Savaşın ilk gününden bu yana yaptırım kararlarına karşılık vermeye çalışan Rusya’dan AB’ye bir rest daha geldi. Alınan üst üste kararlarla birlikte Rusya ile AB arasında ilişkiler artık tamamen kopma noktasına ulaştı.

AB’de gelen yaptırım karalarına çok sert tepki veren Rusya, söz hakkının kısıtlamasını gerekçe göstererek 15 Mart’ta Avrupa Konseyi’nden resmen çekildi. Bununla birlikte harekete geçen Rusya Federal Meclisi’nin alt kanadı Devlet Duması, yeni bir karar imza attı.

Devlet Duması’nda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının Rusya’da uygulanmamasına ilişkin yasa tasarısı oylama katılan milletvekillerinin kararınca kabul edildi.

15 MART’TAN SONRAKİ DAVALAR KABUL EDİLMEYECEK

Kabul edilen yasa tasarısına göre, Rusya’nın, Avrupa Konseyi’nden resmen çekilme kararı aldığı 15 Mart tarihinden sonraki davalar Rusya tarafından kabul edilmeyecek. 15 Mart'tan önce açılan davaları kazananlar 1 Ocak 2023 tarihine kadar Rus mahkemelerine başvuru yapabilecek ve tazminatlarını teslim alabilecekler. Yasa tasarısına göre, tazminat ödenecek kişilere de Rus para birimi ruble ile ve sadece Rus bankaları üzerinden ödeme yapılacak.

“BATILILARIN SİYASİ MÜCADELE ARACI HALİNE GELDİ”

Yasa tasarısının kabul edilmesinden sonra açıklama yapan Devlet Duması Başkanı Viaçeslav Volodin kabul edilen yasa tasarısını savunarak, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Batılı politikacıların elinde ülkemize karşı siyasi mücadelenin bir aracı haline geldi. Bazı kararları Rusya Anayasası, değerlerimiz ve geleneklerimizle doğrudan çelişiyordu" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...