Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Haziran 2015 23:28

Rusya’dan Batı’ya misilleme

AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları 6 ay uzatmasının ardından, Rusya da mislleme olarak Batı’ya uyguladığı yaptırımları 1 yıl uzattı.

Rusya’dan Batı’ya misilleme
ab

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerine yönelik yaptırımları 1 yıl uzattıklarını açıkladı. Bu karar, AB ülkelerinin Rusya'ya yönelik Haziran ayı sonunda bitecek yaptırımları 6 ay uzatmalarından sonra geldi. Batı ülkelerinin yaptırımının sebebi Ukrayna'nın Kırım bölgesinin ve doğu kesiminin Rusya ve destekçileri tarafından işgal edilmiş olması.

Putin, Kremlin Bilim ve Eğitim Konseyi'nde yaptığı konuşmada bu kararı açıkladı. Batı'ya yönelik gıda ve tarım ürünlerini kapsayan yaptırımların kapsam alanının genişletilmesi de ülkenin gündeminde.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, AB'nin yaptırımları uzatma kararı aldığı Pazartesi günü ülkesinin hazırlıklı olduğu açıklamasını yapmıştı. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da karşı hamle yapacaklarını belirtmişti.

AB'DEN ENERJİ VE SAVUNMA TİCARETİ YAPTIRIMLARI

AB Dışişleri Bakanları'nın Pazartesi günü yapılan Lüksemburg'daki toplantısında, "Ukrayna'nın doğusunda istikrarı bozucu rolüne cevaben, bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların uzatılması kararlaştırıldı" denilmişti. AB'den yapılan açıklamada, yaptırımların, bazı finansal piyasalara erişime yönelik sınırlamalar, belli başlı teknolojiler ve Rusya ile AB arasında enerji ve savunma sektörlerindeki karşılıklı alışveriş yasağını içerdiği belirtildi.

AB'nin Rusya'ya yönelik 2014 Temmuz ayında hayata geçirdiği ekonomik yaptırımlar, Eylül ayında güçlendirilmişti. Yaptırımların süresi, Temmuz 2015'te sona erecekti.

RUSYA: GEREKSİZ VE İLLEGAL

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları uzatmasına ilişkin, "mütekabiliyet ilkesine" göre hareket edeceklerini söylemiş "Bu yaptırımları nedensiz ve illegal görüyoruz. Hiçbir zaman yaptırımları başlatan taraf olmadık. Yaptırımlar konusunda mütekabiliyet ilkesine göre hareket edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...