Tgrt Haber
17 May 2022 15:57 - Güncelleme : 17 May 2022 16:36

Rusya'dan Finlandiya'ya misilleme: İki diplomatı sınır dışı etti

Rusya, iki Rus diplomatın Finlandiya tarafından sınır edilmesinin ardından iki Finlandiyalı diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

Finlandiya'nın NATO'ya başvuru kararı Rusya tarafından tepkiyle karşılandı.
NATO,Finlandiya,Rusya
Finlandiya'nın NATO'ya başvuru kararı Rusya tarafından tepkiyle karşılandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırasının ardından kendisini güvence altına almak isteyen Finlandiya ve İsveç NATO’ya başvuru kararı almasının yankıları sürüyor. NATO'ya üye olmak istediklerini duyuran Finlandiya ve İsveç’e Rusya'dan tehdit gibi uyarılar üst üste gelmişti. Bunun üzerine Finlandiya 2 Rus diplomatını sınır dışı etme kararından sonra benzer bir hamle de Rusya’dan geldi. Rusya iki Finlandiyalı diplomatı sınır dışı etti. 

DİPLOMATİK CEVAP VURGUSU

Finlandiya'nın Rusya Büyükelçisi Antti Helanterya, salı günü Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Rusya'nın diplomatik bir cevabının bir parçası olarak iki Finlandiya büyükelçiliği çalışanını sınır dışı etme kararı hakkında bilgilendirildi. Büyükelçiye şu bilgiler verildi: “AB'nin Rusya karşıtı yaptırım kampanyasının bir parçası olarak Helsinki'deki Rus Büyükelçiliği'nin iki çalışanı Finlandiya'dan asılsız sınır dışı edilmiştir. Finlandiya, Rusya'ya yönelik çatışmacı seyriyle bağlantılı olarak bir protesto bildirisi sunmuştur. Kiev rejimine silah tedariki ve Ukraynalı milliyetçilerin Donbass ve Ukrayna'nın sivil nüfusuna karşı işlediği suçları örtbas etmiştir.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya makamlarının bu eylemlerine tepki olarak Moskova'daki Finlandiya Büyükelçiliği personelinin iki çalışanının Rusya Federasyonu'nda daha fazla kalmasının kabul edilemez olduğu açıkladı.

PUTİN: DERDİMİZ NATO 

Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta saldırısının ardından kendisini garanti altına almak isteyen İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılmak için başvuru kararı aldı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı gerekçelerinden birisi de Ukrayna’nın NATO bünyesine katılma isteğiydi. İsveç ve Finlandiya tarafından bu girişim, Rusya tarafından tehdit olarak algılanıyor. Bunun üzerine Rusya, Finlandiya ve İsveç’e NATO’ya başvurmaları durumundan bunun geniş kapsamlı askeri ve siyasi sonuçlarının olacağı konusunda uyardı. Rusya Devlet Başkanı Putin, konuya ilişkin açıklamasında "Rusya'nın Finlandiya ve İsveç ile problemi yok, NATO'nun genişlemesi problem" dedi. Buna rağmen her iki ülke de NATO üyeliğine başvuracaklarını duyurdu. Ardından ülkeler arasında diplomatik savaş başladı. Finlandiya, iki Rus diplomatı sınır dışı etti.  Rusya, bunun üzerine iki Finlandiyalı diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. 

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...