Tgrt Haber
21 May 2022 16:57 - Güncelleme : 21 May 2022 17:04

Rusya'dan tedirgin eden hamle: Askerlikte yaş sınırı kalkıyor

Ukrayna savaşı nedeniyle askeri personel sıkıntısı yaşadığı iddia edilen Rusya, orduya katılma yaşı ile ilgili harekete geçti. Rusya’nın bu kararı daha büyük çatışmalara hazırlık olarak yorumlandı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Hürriyet
Rusya'dan tedirgin eden hamle: Askerlikte yaş sınırı kalkıyor
askerlik yaşı,rusya

24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlatılan savaşta hedefine ulaşamayan ve ciddi askeri kayıplar veren Rusya, orduya katılma yaşında değişiklik yapmak için harekete geçti. Donbas savaşı için ileri teknolojiye sahip silahlarını gün yüzüne çıkaran Moskova, orduya katılma yaşına ilişkin yasanın kaldırılması için hazırlıklar yapıyor. Yapılacak değişiklik ile 40-45 yaş aralığındaki Rusların orduya katılması sağlanacak. Bu hamle Batı'da 'Rusya daha büyük çatışmalara hazırlanıyor' endişesi meydana getirdi.

ASKERLİK İÇİN YAŞ DEĞİŞTİ

Rusya’da şuan 18-40 yaş aralığındaki Ruslar ve 18-30 yaş aralığındaki yabancılar sözleşmeli askerlik için orduya başvurabiliyor. İktidardaki Birleşik Rusya partisi mevcut yaş sınırının kaldırılması için düğmeye bastı. Rusya Devlet Duması'ndan yapılan açıklamada yüksek hassasiyetli silahların kullanımı için uzmanlara ihtiyaç olduğu belirtildi. Yasa değişikliği ile ordunun daha yaşlı profesyonellerin becerilerini kullanmasına olanak sağlayacak. Ayrıca personel sıkıntısının da önüne geçmiş olacak.

DAHA BÜYÜK ÇATIŞMALARA İŞARET

Moskova'nın son hamlesi Batılılar tarafzından 'daha büyük çatışmalar için hazırlık' olarak yorumlandı. Ukrayna'daki savaşın bitmek bilmeyen bir çatışmaya dönüşmesi ile Rusya'nın ciddi asker ve ekipman kayıplarıyla karşı karşıya. Öte yandan Rusya’nın bu kararı Rusların savaşmak istemediğine dair raporların ortaya çıkmasıyla birlikte gündeme geldi. Askeri analist olan Rob Lee konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Rusya, sürdürülebilir bir rotasyon için yeterli kara birimine sahip değil. Birlikler tükeniyor, bunu uzun süre sürdüremeyecekler" dedi.

The Guardian,  Rusya'nın sözleşmeli asker alımı çabalarını sessizce hızlandırdığını yazdı. BBC, Rusya Savunma Bakanlığının insanları sözleşmelerle orduya katılma fırsatları sunduğunu iddia etti. Bazı büyük şirketlere personellerini orduya kaydettirmeleri için mektup gönderildiği öne sürüldü.

 

Kaynak: Hürriyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...