Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Kasım 2014 17:12

Rusya'dan trilyonluk tazminat talebi

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, uluslararası mahkemelerde ülkenin Rusya nedeniyle uğradığı zararın tazmin edilmesini isteyeceklerini açıkladı.

Rusya'dan trilyonluk tazminat talebi
rusya, Ukrayna, tazminat, DÜNYA Haberleri,

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya'nın Ukrayna'da terörü finanse ettiğini belirterek, terörle mücadelede BM Sözleşmesi'ni ihlal ettiği suçlamasıyla Rusya'ya karşı uluslararası mahkemelere gideceklerini ve Rusya'dan "trilyonluk" tazminatlar talep edeceklerini söyledi.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmasında, Rusya yüzünden büyük kayıplara uğradıklarını, bu nedenle uluslararası mahkemelerde "Rusya'dan trilyonluk zararların karşılanmasını talep edeceklerini" bildirdi.

Yatsenyuk, "Ukrayna, Rusya Federasyonu'na karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde üç dava açtı. Ukrayna'nın uğradığı kayıpların tazmin edilmesi için Rusya'dan trilyonluk tazminat talep edeceğiz" dedi.

Yatsenyuk, talep edilecek tazminat miktarı ve bunun hangi para biriminde olduğu hakkında kesin ifadeler kullanmadı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, daha önce yaptığı bir açıklamada, Rusya'nın ülkesini 1 trilyon 80 milyar grivna (yaklaşık 72 milyar dolar) zarara uğrattığını söylemişti.

Kiev yönetimi, ülkenin doğusunda bu yıl başından beri devam eden Rusya yanlısı ayrılıkçı silahlı harekete Kremlin'in destek verdiğini savunurken, Rusya bunu reddediyor. Ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasındaki çatışmalarda bugüne kadar yaklaşık 4 bin kişinin öldüğü, doğudaki birçok kent ve kasabada altyapının ve ekonominin büyük zarar gördüğü belirtiliyor.

"Ukrayna ekonomisi bu yıl yüzde 7 küçülecek"

Yatsenyuk, ayrıca ülkesinin 2014 yılında uluslararası kuruluşlardan 8,6 milyar dolar kredi aldığını ve bu dönemde 9,1 milyar dolar borç ödediğini kaydetti. Uluslararası mali yardımlar olmadan Ukrayna'nın kendi başına borçlarını ödemekte zorluk çekebileceğini dile getiren Yatsenyuk, bu yıl ülke ekonomisinin yüzde 7 küçülmesini beklediklerini, gelecek yılın da çok zor geçeceğini belirtti.

Yatsenyuk, Rus doğalgazına bağımlılıktan kısmen de olsa kurtulduklarını, Avrupalı ve Amerikalı ortaklarıyla işbirliğinde büyük oranda Rus doğalgazı yerine AB ülkelerinden ihraç edilen doğalgazı temin ettiklerini kaydetti. Yatsenyuk, 2015 yılının ilk çeyreğinde bin metreküp Rus doğalgazının fiyatının 376 dolardan yerine 350 dolara düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...