Tgrt Haber
25 Haziran 2022 09:55 - Güncelleme : 25 Haziran 2022 11:06

AB'nin Ukrayna kararının ardından Rusya'dan Türkiye örneğiyle mesaj

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna ve Moldova'ya adaylık statüsü verilmesinin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne mesaj verdi. Peskov, Türkiye'nin uzun süredir AB'ye aday ülke olarak beklediğini hatırlatarak ''Türkiye'nin egemen bağımsız ülke haline geldiğini'' belirtti.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
AB'nin Ukrayna kararının ardından Rusya'dan Türkiye örneğiyle mesaj
avrupa birliği,rusya,ukrayna

Ukrayna ve Moldova'nın Avrupa Birliği'ne aday ülke olarak kabul edilmesinin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Peskov, konunun Avrupa'nın iç meselesi olduğunu belirtti ve süreçlerin Rusya'nın AB ile ilişkilerinin daha fazla bozulmasına yol açmamasının önemli bir konu olduğunun altını çizdi. Peskov, AB ile ilişkilerin zaten yeterince bozuk olduğunu hatırlatarak, "Bizim için bütün bu süreçlerin bize daha fazla sorun getirmemesi ve anılan ülkelerin (Ukrayna ve Moldova) bizimle ilişkilerinde daha fazla sorun çıkarmaması çok önemli. Zaten bu sorunlardan çok var" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın adaylık statüsü ile ilgili söylenecek çok bir şey olmadığını, zaten her şeyin açık olduğunu kaydeden Peskov, Moldova'nın Avrupalılardan daha çok Avrupalı olmak istediğini ve bunun için bazı tedbirler almaya çalıştığını söyledi.

Peskov, "Birçok yönden Moldova, nedense bu adaylık statüsünü Rus karşıtlığı ile ilişkilendiriyor. Daha fazla Rus karşıtı olduklarında daha çok Avrupalıların onlardan hoşlanması gerektiğini düşünüyorlar. Bunun olmasını gerçekten istemezdik." ifadelerini kullandı.

''TÜRKİYE EGEMEN BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLDU''

Türkiye'de 20 yıl önce diplomat olarak çalıştığını hatırlatan Peskov, Türkiye'nin uzun süredir AB'ye aday ülke olarak beklediğini hatırlattı. Peskov, "Bununla birlikte Türkiye'nin egemen bağımsız bir ülke haline geldiğini görüyoruz. Bu yüzden burada nüanslar mümkün." dedi.

Litvanya'nın Rusya'nın Kaliningrad bölgesine yönelik transit mal geçişlerini engellemesine karşılık alınacak önlemler hususundaki soruya da cevap veren Peskov, "Burada acele etmeye gerek yok ama aynı zamanda elbette yeterince kararlıyız. Kararlar verilmeden önce biraz zamana ihtiyaç var." diye konuştu.

Peskov, Rus yetkililerin olup bitenleri ciddi şekilde analiz ettiğini ve pozisyonlarını diğer ülkelere Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ilettiğini belirterek, bu konuda kesinlikle haklı olduklarını ancak kısıtlama kararının iptal edilmesini dışlamadıklarını kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...