Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Ocak 2022 09:51

Rusya'nın 'Ukrayna'nın NATO'ya girmeyeceğinin garantisini verin' talebini ABD reddetti

Rusya, ABD'den 'Ukrayna'nın NATO'ya girmeyeceğinin garantisini verin' talebinde bulundu. Talebi, ABD reddetti.

Rusya'nın 'Ukrayna'nın NATO'ya girmeyeceğinin garantisini verin' talebini ABD reddetti
rusya,nato,abd,ukrayna

Rusya'nın Ukrayna'nın NATO'ya girmeyeceğine dair garanti talebi ABD tarafından reddedildi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya'nın Ukrayna krizinin çözümü için taleplerine resmi bir yanıt verdiğini söyledi. Blinken, geri adım atmadıklarını, ''Rusya'ya ciddi bir diplomatik çözüm yolu önerdik, tercih onlara kalmış'' dedi. Rus yetkili ise ABD'nin NATO ile koordinasyon içinde hazırladığı bu teklifi inceleyeceklerini belirtti.

Rusya, NATO'nun genişlemesinden duyduğu endişe de dahil çekincelerini yazılı liste halinde NATO'ya iletmişti. Moskova'nın ilettiği talepler arasında Ukrayna ve bazı diğer ülkelerin hiçbir zaman NATO'ya girmeyeceğinin garantisinin verilmesi de vardı. Rusya'nın son haftalarda Ukrayna sınırındaki varlığını artırması, Moskova'nın bu ülkeyi işgal edeceği endişelerine yol açmış, Rusya ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Rusya'nın 'Ukrayna'nın NATO'ya girmeyeceğinin garantisini verin' talebini ABD reddetti

''BİZ HER YANITA HAZIRIZ''

BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Blinken verdikleri yanıtta temel prensiplerini net bir şekilde aktardıklarını, bunların içinde Ukrayna'nın egemenliği ve gelecekte girmek istedikleri güvenlik ittifakına kendilerinin karar verme hakkının da olduğunu söyledi:

"Konu diplomasiye geldiğinde, kimse amaçlarımızın ciddiyeti hakkında şüpheye düşmesin. Hem Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmek hem de Rusya'nın hamlelerine karşı verilecek ortak yanıta aynı oranda odaklanıyoruz. Rusya'nın teklifimize nasıl yanıt vereceğini göreceğiz. Ama biz her yanıta hazırız."

Blinken, aralarında Javelin füzeleri ve zırhlı araçları hedef alan silahların da bulunduğu üç ayrı sevkiyatın bu hafta Ukrayna'ya gönderildiğini de ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...