Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Mart 2014 21:43

Rusya'ya sert cevap, 'Sonu savaş olur'

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, Rusya'ya sert bir cevap verdi.

Rusya'ya sert cevap, 'Sonu savaş olur'
rusya, ukrayna, arseni, egemenlik

Ukrayna'nın yeni Başbakanı Yatsenyuk, ''Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter'' dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, düzenlediği basın toplantısında, Genel Sekreter Ban'ın Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve durumun kötüleşmesi nedeniyle büyük endişe duyduğunu söyledi. Ban'ın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısını yinelediğini dile getiren Nesirky, Genel Sekreterin krizin çözümü için taraflardan sükunet ve doğrudan diyalog kurmalarını istediğini kaydetti. Genel Sekreterin konuya ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de konuşacağını belirten Nesirky, bugün toplanan BM Güvenlik Konseyi'ne de Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson'un sunum yapacağını ifade etti.  Nesirky, Ukrayna'da bulunan Ban Ki-mun'un danışmanı Robert Serry'nin bugün Kırım'a geçmek istediği ancak bunun mümkün olmadığının tespit edilmesiyle Serry'nin yarın Cenevre'ye geçerek Genel Sekreter Ban'a bizzat gelişmeleri aktaracağını söyledi.
DAVİD CEMERON: MÜDAHALE İÇİN HERHANGİ BİR MAZERET OLAMAZ
Ülkesinin Ukrayna'daki gelişmeleri artan endişeyle takip ettiğini dile getiren İngiltere Başbakanı David Cameron, "Rusya Parlamentosu'nun askeri müdahale için yetki verme kararının ardından, Birleşik Krallık bugün öğleden sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale için herhangi bir mazaret olamaz, bu konuyu dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığım görüşmede de dile getirdim" diye konuştu. Herkesin davranışlarıya ilgili dikkatli olması ve gerginliği artırmaması gerektiğini vurgulayan Cameron, "Dünya izliyor" ifadesini kullandı.
Cameron dün Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması gerektiğini vurgulamış, Putin'in de buna katıldığı bildirilmişti.  Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in yarın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmesi ve geçici hükümetin yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor. İngiltere bugün, Rusya'nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına konuşlandırılması kararına karşı olduğunu bildirmişti.
EYLEMCİLER DONETSK BELEDİYESİ'NE RUSYA BAYRAĞI ASTI
Kasım ayından bu yana devam eden protestoların ardından, görevinden azledilen Viktor Yanukoviç'in, ülkeden ayrılmasının ardından kurulan yeni hükumet, başkent Kiev'de yönetimi ele almaya gayret gösterirken, ülkenin güneydoğusunda ise yeni hükümet karşıtı eylemciler, Donetsk Belediyesi'ne girdi.  Yerel basında yer alan haberlerde, Viktor Yanukoviç'in memleketi olan ve ülkenin en büyük metalürji sanayi merkezlerinden Donetsk'te belediye binasına giren bir grup eylemcinin, binanın üstünde bulunan Ukrayna bayrağını indirerek yerine Rusya bayrağı diktiği kaydedildi. Donetsk'teki Lenin meydanında toplanan 4 bine yakın Rusya yanlısı göstericiler tarafından düzenlenen mitingde, Pavel Gubaryev, halk tarafından seçilen belediye başkanı olarak ilan edilirken, göstericilerin Rusya yanlısı sloganlar attığı belirtildi. Bunun üzerine meydanda toplanan diğer bir eylemci grubu ile Rus yanlısı eylemciler arasında gerginliğin yaşandığı kaydedildi. Halk tarafından belediye başkanı seçilen Gubaryev de bölge halkını Ukrayna Parlamentosu, Donetsk İl Meclisi ve yeni hükümetin tanıdığı oligarklar çetesine itaat etmemeye çağırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...