Tgrt Haber
22 Temmuz 2022 18:28 - Güncelleme : 22 Temmuz 2022 18:42

Sıcak hava dalgası can aldı, Türkiye sınırına dayandı! DSÖ'den uyarı geldi

Son dönemde Avrupa'da etkisini git gide hissettiren sıcak hava ölümlere neden olurken DSÖ'den uyarı ve öneri geldi. Bunun halk sağlığını tehdit ettiğinin altını çizilen uyarıda soğuk duş alınması, vücudun soğuk tutulması ve bol su içilmesi; ince kıyafetler giyilmesi önerilirken alkol, kafein ve şekerli içeceklerden uzak durulması tavsiyesinde bulunuldu. Öte yandan meteorolojik verilere göre sıcak hava dalgasının güneye doğru ilerlediği ve Türkiye doğru geldiği bildirildi.

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: Anadolu Ajansı
Sıcak hava dalgası can aldı, Türkiye sınırına dayandı! DSÖ'den uyarı geldi
DSÖ,sıcak hava,Türkiye

Son haftalarda Avrupa'yı sıcaklar kavururken can ölümleri de artmaya başladı. Konuyla ilgili uyarıları ardı ardına yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, can kayıplarına yol açan sıcak hava dalgasının "korkutucu" olduğunu ifade etti.

Avrupada yaşanan ölümlerin değerlendirildiği Kulge imzalı açıklamada, iklim değişikliğinin sonucu olarak sıcak hava dalgasının olumsuz etkisine karşı Avrupa ülkelerinin ortak plan hazırlaması gerektiğinin altı  çizildi. Bunun, halk sağlığını ve insanlığın varlığını tehdit ettiği belirtilen açıklamada, Avrupa genelinde çok sayıda can kaybına sebep olan sıcak hava dalgalarının "eşi benzeri görülmemiş ve korkutucu" olduğu ifade edildi. Paris Anlaşmasına da değinilen açıklamada, "Hükümetler boş retorikleri bırakarak Paris Anlaşmasındaki iklim değişikliğiyle mücadele programını uygulamak üzere siyasi irade göstermelidir" denildi.

TAVSİYELERDE BULUNULDU

DSÖ'nün sıcak havalarda halk sağlığını korumak için yaptığı önerilere dikkati çeken Kluge, "Vücudunuzu soğuk tutun ve su için. Bol ve ince kıyafetler kullanın. Soğuk duş alın. Alkol, kafein ile şekerli içeceklerden uzak durun" tavsiyesinde bulundu. Kluge, sıcak havalara maruz kalan herkesin gün içinde en az 2-3 saati ılıman ortamda geçirmesinin önemine de dikkati çekti.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) son 2 haftada İspanya ve Portekiz'de, sıcak hava dalgalarına bağlı en az 1700 can kaybının meydana geldiğini açıklamıştı.

Sıcak hava dalgası can aldı, Türkiye sınırına dayandı! DSÖ'den uyarı geldi

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda başta İngiltere, Almanya, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde etkisini gösteren sıcak hava dalgasının Türkiye sınırında olduğu bildirildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...