Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Mart 2014 18:51

Sırp 'Çetnikler' Kırım'da iddiası

Kendilerine 'Kurtlar' adını veren gönüllü bir grup Sırp Çetnik'in, Kırım'da Ruslar ile aynı safta yer aldığı iddia edildi.

Sırp 'Çetnikler' Kırım'da iddiası
kırım'da sırp çetnikler iddiası, sırp çetnikler kırım'da, sırp çetnikler

Eski Yugoslavya döneminde, Yosip Broz Tito'ya karşı direniş göstermek amacıyla kurulan, ardından 1990'lı yılların başında Bosna'da yaşanan savaşta binlerce Müslüman Boşnak'ı katleten radikal Sırp hareketi ''Çetnikler'', Ruslar'a destek vermek amacıyla Kırım'a gönüllü olarak gittikleri iddia edildi. Sırbistan devlet televizyonu RTS'nin haberine göre, kendilerine ''Kurtlar'' (Vukovi) adını veren gönüllü Sırp Çetnik grubun, ''Rus halkına destek vermek'' amacıyla Kırım'da Ruslar ile aynı safta yer aldığı öne sürüldü.
Kendisini "Kurtlar" grubunun komutanı olarak tanıtan Milutin Malişiç, Çetnik hareketini temsil ettiklerini ve Kırım'da bulunma amaçlarının Sırp halkının Rus halkına desteğini göstermek olduğunu söyledi. Malişiç, ''Bugün burada yaşananlar, bir dönem Sırbistan'da yaşananlarla aynı. Batı ve Avrupa, muhalefeti finanse ederken, muhalefet de Avrupa'nın istediğini yapıyor'' diye konuştu. Rus gönüllülerin de eski Yugoslavya topraklarında yaşanan savaşta Sırplar'ın yanında savaştığını ve Sırp halkına yardım ettiğini ifade eden Malişiç, ''Bugün sıra bizde. Bizim görevimiz, burada olmaktır'' dedi.
Malişiç, ayrıca, kendisiyle birlikte Kırım'a gelen 4 Sırbistan vatandaşının daha bulunduğunu belirterek, ''Benimle birlikte buraya gelenler, Rusya'ya karşı büyük bir sevgi besleyen kişiler'' ifadelerini kullandı.
Çetnik hareketi, İkinci Dünya Savaşı sırasında işgalci Mihver kuvvetlerine ve onların Hırvat işbirlikçilerine karşı direnmek amacıyla ortaya çıkan, ancak daha çok eski Yugoslavya lideri Tito'nun Partizanlar olarak bilinen komünist gerillaları ile çarpışan radikal milliyetçi, monarşist Sırp gerillalardır. Bosna Hersek'teki ilk Çetnik örgütlenmesinin ardından Karadağ ve Hırvatistan'da da benzer çeteler oluşturuldu. Çetnikler, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1990'lı yıllarda Bosna Hersek'te yaşanan kanlı savaşta yeniden sahneye çıktı. Bosna Hersek'in farklı bölgelerinde Müslüman Boşnaklar'a yönelik katliam, işkence ve sistematik tecavüzler gerçekleştiren Çetnikler, Bosna'daki savaşta on binlerce insanın ölmesine, binlerce kadının tecavüze uğramasına, milyonlarca insanın evini terk etmesine neden oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...